HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Art. 1: Door hun toetreding tot de Vlaamse Vereniging voor Watersport Turnhout verbinden de leden er zich toe in te stemmen met het doel, de statuten, dit huishoudelijk reglement van de vereniging en het politiereglement “Domein de Melle” van de Stad Turnhout. Inbreuk hierop kan uitsluiting tot gevolg hebben, dit bij beslissing van het bestuur.

Art. 2: De vereniging beoogt liefhebbers van de watersport te verenigen in een geest van voornaamheid, kameraadschap en onderling dienstbetoon. De verschillende artikels die het onderwerp uitmaken van dit reglement werden getroffen met het oog op de veiligheid van de leden en het verzekeren van orde en tucht, nodig voor het bewaren van de goede werking van de club en de aangename ontspanning van alle leden. De club is enkel toegankelijk voor leden en hun genodigden.

Art 3: De toegang tot de inrichtingen is voorbehouden aan de leden in het bezit van een geldige lidkaart. Deze moet op aanvraag getoond worden. Elk lid kan de toelating bekomen, mits akkoord van een afgevaardigde van het bestuur, om een genodigde mee te laten zeilen, dit op eigen verantwoordelijkheid.

Art 4: Men kan slechts aansluiten na door het bestuur te zijn aanvaard, de verschuldigde bijdrage te hebben betaald en de nodig info te hebben overgemaakt aan het secretariaat.

Art. 5 De leden van het bestuur en hun afgevaardigden zijn belast met het toezicht op en rond het water. Gezien hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid en de goede orde, dienen hun aanwijzingen zonder tegenspraak opgevolgd te worden. Alle leden houden mede toezicht en brengen het bestuur of de afgevaardigden onmiddellijk op de hoogte van elke onregelmatigheid, of van het feit dat een zeiler of surfer in gevaar verkeert of hulp behoeft. De leden dienen het terrein rond het water en alle aanhorigheden rein en zindelijk te houden en de natuur te eerbiedigen. Het bestuur of zijn afgevaardigden zijn gemachtigd, ingeval van vastgestelde inbreuken, de schuldigen de verdere toegang tot het terrein te ontzeggen, dit in afwachting van een definitieve beslissing ter zake van het bestuur. Het bestuur verwacht van de leden de ruimste medewerking inzake de onderlinge verstandhouding tussen de leden, alsook hun medewerking inzake aanleg en onderhoud van de instellingen en de zindelijkheid ervan. Ons zeilwater ligt in een enig mooi natuurgebied. De bescherming ervan moet door alle leden ter harte genomen worden. Alle dieren en vooral watervogels en hun nestgebieden moeten met rust gelaten worden vooral in de broedtijd. Gebieden waar niet mag gevaren worden zullen aangeduid worden.

Art 6: De ouders houden toezicht over hun kinderen. Het is verboden putten te graven op het strand en het terrein. Wegens het gevaar van vertrekkende of terugkerende zeilboten of windsurfplanken is het niet toegelaten in het water te spelen.

Art. 7: Het clublokaal heeft uitsluitend tot doel onze leden een aangename zitplaats ter beschikking te stellen waar men gezellig onder elkaar kan vertoeven. De inboedel mag niet buiten het lokaal gebracht worden zonder toelating van het bestuur of een afgevaardigde. Elkeen zal er zorg voor dragen dat deze plaats onberispelijk zuiver en netjes wordt gehouden. De kleedplaats in de botenloods dient uitsluitend. voor het omkleden en niet voor het opbergen van kledingstukken. Voor wat in de kleedplaats achterblijft is ieder voor zich verantwoordelijk. Bedienen van bar en bergplaats mag slechts door aangeduide personen gebeuren. Het wegnemen van voorwerpen uit de bar is ten strengste verboden. Het onderhoud van het lokaal gebeurt door de gebruikende leden. W.C inrichting: de leden zullen begrijpen dat in deze plaats de meest strikte hygiënische voorzorgen in acht genomen moeten worden.

Art 8: Het betreden van de botenloods is in principe verboden. De leden die er een ligplaats kregen toegewezen voor hun boot en/of surfplank dienen het afzonderlijke reglement voor het gebruik van de loods na te leven. De loods is bestemd voor het opbergen van de clubboten en van het clubmateriaal. Voor zover er plaats beschikbaar heeft kunnen ligplaatsen toegewezen worden. Aanvragen dienen schriftelijk overgemaakt te worden aan het bestuur. Een wachtlijst is aangelegd. Het is alle leden verboden de loods te gebruiken voor het tijdelijk bergen van onderdelen van boten, trailers, zeilen, enz. De club is niet aansprakelijk voor brand, beschadiging of diefstal van de in de loods opgeborgen boten, windsurfplanken en toebehoren.

Art.9 Zwemmen is verboden, alsook het gebruik maken van drijvende voorwerpen als luchtmatrassen, autobanden, enz. Alle autoradio's en transistors moeten uitgeschakeld worden op het ganse terrein. Spelen op boten en surfplanken, op het strand of in het water is verboden. Een behoorlijke kleding is vereist, dit ook voor de kinderen. Niet zeilers of surfers verblijven op de daartoe voorbehouden plaatsen. Het is enkel toegelaten te wandelen over de bestaande weg rond het water. Het betreden van de bossen, oevers en stranden is verboden. Picknick is enkel toegelaten op de daartoe bestemde plaats bij het clubhuis. Alle afval, papieren, plastic en restanten moeten opgeruimd worden om thuis in eigen vuilbak gestort te worden( ook flessen en blikken). De steiger gelegen voor de botenloods dient steeds vrij te blijven voor de reddingsboten.

Art 1O Het bestuur zorgt ervoor dat zoveel mogelijk toezicht wordt gehouden. Af te raden is te gaan zeilen of surfen op dagen en uren dat de reddingdienst niet verzekerd is. Op eigen verantwoordelijkheid kunnen zeilen of surfen als er niemand ter plaatse is die in geval van gevaar of ongeval hulp kan bieden. 

Art. 11 De leden zeilen op eigen risico. Ieder booteigenaar of windsurfer is verplicht een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten voor zijn boot en/of zeilplank en het bewijs hiervan voor te leggen op vraag van het bestuur. De club is niet verantwoordelijk voor enige beschadiging, brand of diefstal van enig bezit van de leden, evenmin voor ongevallen.

Art. 12: Toegelaten typen boten: alle nationale en internationale klassen beneden de 6 m lengte. Andere boten kunnen toegelaten worden mits aanvraag en na goedkeuring van het bestuur. Het voeren van een zeilnummer is aangeraden op alle nationale en internationale klassen. De boten moeten onzinkbaar zijn of gemaakt worden.

Art. 13: De leden zijn onderworpen aan het decreet van de niet-betaalde sportbeoefenaar van 25-2-75, de antidopingswet van 2-4-65, het koninklijk besluit van 22-4-77, de voorschriften "Veilig op het water’ van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Sport Vlaanderen), en de voorschriften van de Laatste editie van het door het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond (K.B.Y.V.) uitgegeven zeilreglement van de Internationale Yacht Racing Union (I.Y.R.U) en de wedstrijdbepalingen van V.V.W. Turnhout vzw. Als uitzondering op deze regel geldt dat de dienst of reddingsboten steeds voorrang hebben. Het dragen van een reddingsvest is verplicht. De boot of surfplank mag niet gebruikt worden door meer bemanningsleden dan voorzien door de constructeur. Alle zeilers en surfers moeten voldoende kunnen zwemmen. Het gebruik van een boot of plank als roei- of motorboot of als speeltuig buiten het reglementair zeilen of surfen is verboden. Het zogenaamde proefkapseizen is enkel toegelaten na aanvraag aan een afgevaardigde. Het is verboden zijn zeilboot of surfplank te laten gebruiken door niet leden. Alle leden die niet vertrouwd zijn met de zeilbegrippen, termen, voorrangsregels en seincodes, dienen zich zo snel mogelijk hieromtrent te documenteren teneinde alle onaangenaamheden te vermijden. Een onervaren zeiler of surfer mag slechts varen onder toezicht van een verantwoordelijke. Ingeval van nood of van vermoeidheid zijn de zeilers en surfers verplicht met beide armen te zwaaien om alzo beroep te doen op de reddingsdienst.

Art. 14: De motorboten mogen enkel bestuurd worden door personen aangeduid door het bestuur. De stuurlui zullen alle nodige risico’s qua snelheid, manoeuvres en voorrang vermijden en het broedgebied van de watervogels ontzien.

Art 15: Tijdens wedstrijden, lessen of oefeningen moet de niet deelnemende zeiler of surfer uit het vaargebied blijven en de aanwijzingen van de wedstrijdleider of lesgever opvolgen.

Art 16: Bij dreigend onweer, storm of ander mogelijk gevaar zijn alle zeilactiviteiten verboden. Het niet naleven van dit verbod wordt als een zware inbreuk op het reglement aanzien..

Art. 17: Het gebruik van de clubzeilboten wordt geregeld door de daartoe aangestelde afgevaardigde. Zijn aanwijzingen dienen stipt nageleefd. De clubboten en hun toebehoren dienen met alle mogelijke zorg behandeld te worden en na reiniging terug opgeborgen. Iedere nodige herstelling en elk verlies van enig toebehoren dient onmiddellijk gemeld. Aangerichte schade door fout of nalatigheid dient te worden vergoed.

Art. 18: De club leeft de privacy-regels na zoals opgenomen in een afzonderlijke privacy-verklaring gepubliceerd op de website. U geeft als lid dan ook toestemming dat wij de in artikel 3 van de privacy-verklaring opgesomde gegevens mogen verwerken.

Art. 19: Dit reglement vervangt alle voorgaande.

Het Bestuur.

versie 15/05/2021

Hoofdstuk IV - Maatregelen van toepassing op de waardevolle natuurgebieden

 De basistekst goedgekeurd in de gemeenteraad op datum voor 26 juni 2006, bekendgemaakt op datum van 27 juni

  • Gewijzigd in de gemeenteraad op datum van 25 juni 2007, bekendgemaakt op datum van 28 juni
  • Gewijzigd in de gemeenteraad op datum van 29 juni 2009, bekendgemaakt op datum van 30 juni
  • Gewijzigd in de gemeenteraad op datum van 6 september 2010, bekendgemaakt op datum van 13 september
  • Gewijzigd in de gemeenteraad op datum van 27 juni 2011, bekendgemaakt op datum van 28 juni
  • Gewijzigd in de gemeenteraad op datum van 30 december 2013, bekendgemaakt op datum van 9 januari
  • Gewijzigd in de gemeenteraad op datum van 27 juni 2016, bekendgemaakt op datum van 5 juli

 

Deel 1 Algemene bepalingen Artikel 1  Toepassingsgebied

Op bossen zijn het Bosdecreet van 13 juni 1990 en het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 5

december 2008 (BS 4/02/2009) betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten van toepassing.

Deze politieverordening is van toepassing op de volgende waardevolle natuurgebieden, met uitzondering van de delen die beschermd zijn door hogere wetgeving11 :

Het openbaar domein "De Melle".

 

Artikel 2

Tenzij ter plaatse anders aangeduid of in geval van vergunning van de burgemeester, is het in de waardevolle natuurgebieden11 opgesomd in artikel 1 verboden:

1°     gemotoriseerd vervoer met uitzondering van het plaatselijk verkeer zoals bedoeld in artikel 2.47' 20 van het koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg;

2°   reclame te maken op welke wijze ook;

3° in het wild levende diersoorten121 opzettelijk te verstoren, vooral tijdens de perioden van voortplanting, afhankelijkheid van de jongen of overwintering en trek; ze opzettelijk te vangen of te doden, met uitzondering van de toegelaten jacht; hun eieren opzettelijk te rapen of te vernielen of hun nesten, voortplantingsplaatsen of rust- en schuilplaatsen te vernielen of te beschadigen;

4° het terrein op geringe hoogte te overvliegen of er te landen met vliegtuigen, helikopters en andere gemotoriseerde luchtvaartuigen van om het even welke aard.

50 afsluitingen te beklimmen;

6’     enige handelsactiviteit uit te oefenen behoudens voorafgaande toelating van de burgemeester; 7° om geluidstoestellen zoals radio's te gebruiken, uitgezonderd muziekdragers met“oortjes”;


" De gemeenten sommen in artikel 1 de waardevolle natuurgebieden op waarvoor ze dit hoofdstuk van toepassing willen maken. In deel 2 van dit hoofdstuk kunnen nog bijkomende of afwijkende bepalingen opgenomen worden eigen aan ieder waardevol natuurgebied. Dit hoofdstuk is, in tegenstelling tot vorig hoofdstuk, bedoeld voor die waardevolle natuurgebieden waar de gemeenteraad toch de wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters en andere bezoekers wenst toe te Iaten mits respect voor een aantal regels.

11 Dit hoofdstuk is alleen van toepassing op waardevolle natuurgebieden zoals gedefinieerd in artikel 1, die dus niet onder het bosdecreet vallen. De gemeenteraad is dus niet bevoegd voor de bossen en natuurreservaten bepaald in het bosdecreet.

120 Het artikel 2.47 van de wegcode stelt: "De opschriften "uitgezonderd plaatselijk verkeer" of "plaatselijke bediening" duiden op een openbare weg die slechts toegankelijk is voor de voertuigen van de bewoners van die straat en van hun bezoekers, de voertuigen voor levering inbegrepen; ook voertuigen voor onderhoud en toezicht, wanneer de aard van hun opdracht dit rechtvaardigt, de prioritaire voertuigen bedoeld in artikel 37 en fietsers en ruiters, hebben er zonder uitzondering toegang.

121 vogels geldt het koninklijk besluit van 09 september 1981 (BS 31/10/1981) betreffende de bescherming van vogels in het Vlaamse Gewest waarop correctionele straffen staan zoals bedoeld in artikel 12 van dat koninklijk besluit.

8°    het terrein op eender welke manier te verontreinigen;
9°    te varen of om het even welke watersport te beoefenen; 10°     te vissen of dieren te vangen of achter te Iaten;

11°       open vuren aan te leggen of barbecues te houden; 12°       te kamperen of er de nacht door te brengen;

13°       de bevroren waters te betreden; 14°     te zwemmen.

Deze verbodsbepalingen zijn niet van toepassing op activiteiten nodig voor het beheer en de bewaking. Artikel 3

De toegang tot de waardevolle natuurgebieden kan beperkt worden in plaats en tijd. De bezoekers moeten zich gedragen naar de richtlijnen die hen door middel van aanwijzingen op borden of door enig ander middel ter kennis worden gebracht.

Artikel 4

Opgeheven ingevolge advies van ABBA (gemeenteraad is niet bevoegd voor fauna en flora, art. 135 NGW). Artikel 5

Elke beschadiging of vervreemding geeft aanleiding tot de betaling van een vergoeding gelijk aan de herstellingskosten of kosten van de vervanging van het beschadigde en / of vervreemde goed.

Artikel 6       Sancties

Inbreuken op de artikelen 2 en 3 worden gestraft met een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350

euro bedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is.

Indien een overtreding van dit hoofdstuk werd begaan met een motorvoertuig, ingeschreven op naam van een natuurlijke persoon of een rechtspersoon, en de bestuurder bij de vaststelling van de overtreding niet geïdentificeerd werd, wordt vermoed dat deze is begaan door de titularis van de nummerplaat van het voertuig, tenzij de titularis binnen een termijn van vijftien dagen vanaf de kennisgeving van de inbreuk of uiterlijk tijdens het verhoor door de politie, de volledige identiteit van de bestuurder aan de politie meedeelt.

Artikel 7       Plaatsverbod’**

In geval van een nieuwe inbreuk binnen de vier maanden na datum van een vorige inbreuk op de artikelen 2 of 3, kan de burgemeester bovendien, een plaatsverbod opleggen van een maand, tweemaal hernieuwbaar, tot de waardevolle natuurgebieden zoals opgesomd in artikel 1, conform artikel 134sexies NGW Dit plaatsverbod is een preventieve maatregel om ordeverstoring naar de toekomst te voorkomen.

Indien betrokkene van de mogelijkheid gebruik wenst te maken om vooraf gehoord te worden in zijn middelen van verdediging, wordt hij gehoord door de burgemeester of de persoon die hiertoe werd gemachtigd door de burgemeester.

Het plaatsverbod kan slechts opgelegd worden hetzij bij aangetekend schrijven, hetzij door overhandiging tegen ontvangstbewijs, hetzij bij deurwaardersexploot.

122 Zie omzendbrief VIII/BIV/2006/0M 0verlRecr/ betreffende de overlast in recreatiedomeinen van de minister van Binnenlandse Zaken. Blz 3, punt “toegangsverbod”. Dit toegangsverbod wordt in rechte gebaseerd op de artikelen 133 en 135 van de nieuwe gemeentewet, alsmede op basis van artikel 7 van dit hoofdstuk.

Het toegangsverbod motiveert de duur ervan, de aanvangsdatum, de precieze plaats, de uren waarbinnen het verbod geldt alsmede de eventuele uitzonderingen. Het toegangsverbod dient proportioneel te zijn in verhouding tot de gepleegde feiten.

De aanwezigheid binnen het terntorium en binnen de uren zoals bepaald in het plaatsverbod, wordt sowieso beschouwd als een ordeverstoring zoals bedoeld in artikel 31.3° van de wet op het politieambt.

Het negeren van het plaatsverbod wordt gestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerde§arig is.

Deel 2     Specifieke bepalingen voor het openbaar domein “De Melle”

Artikel 8

Onverminderd de wetgeving inzake milieu en open ruimten, zijn de hierna volgende bepalingen van toepassing op het openbaar domein “ De Melle “, zoals vervat in de concessieovereenkomst afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de stad Turnhout en goedgekeurd door de gemeenteraad dd.7 november 1994.

De hierna volgende bepalingen zijn niet van toepassing op de maatregelen die kaderen in het beheer van en het toezicht op het domein door het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Turnhout.

Artikel 9

Het domein “De Melle “is gedurende het ganse jaar gratis toegankelijk voor wandelaars op de voorziene wegen en wandelpaden.

Bepaalde wegen of wandelpaden kunnen tijdelijk of permanent voor het publiek worden afgesloten op initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Artikel 10

Het is in het domein, behoudens een voorafgaande schriftelijke machtiging van de beheerscommissie, verboden:

  • de aangeduide wandelpaden te verlaten, met uiQondering van de parking, de ligweide en de hengelzones;
  • zich in het water te begeven;
  • boten te verankeren of vast te leggen, elders dan op de daartoe aangewezen plaatsen;
  • om gemotoriseerde vaartuigen te gebruiken;
  • planken of vlonders aan te brengen;
  • voertuigen en rijwielen te gebruiken behalve op de toegangswegen en de parking;
  • toestellen te gebruiken die eender welk hoorbaar geluid voortbrengen;
  • andere watersporten of -activiteiten te beoefenen dan vermeld in 12 ;
  • dieren en planten te introduceren;

Deze machtiging dient schriftelijk en ten minste 2 maanden voor de aanvang van de activiteit te worden aangevraagd bij de stedelijke sportdienst. De beheerscommissie kan in de machtiging bijkomende voorwaarden opleggen.

Artikel 11

Bij niet naleving van de voorwaarden vermeld in de machtiging :

  • kan de burgemeester de machtiging onmiddellijk intrekken;
  • kunnen de bevoegde politiediensten eveneens de nodige maatregelen nemen om de gemachtigde activiteit geheel of gedeeltelijk te doen

Artikel 12

Het is in het domein “ De Melle “altijd verboden :

  • planten op gelijk welke manier (mechanisch, chemisch, ...) te beschadigen of weg te nemen en dieren te storen;
  • water te nemen, te onttrekken, te bevuilen of te lozen;
  • papier en afval achter te Iaten buiten de op de daarvoor voorziene plaatsen, en/of vuilnis testorten;
  • viswedstrijden in te richten;
  • om huisdieren (o.m. honden, paarden,...) binnen te brengen;
  • te schaatsen of zich op het ijs te begeven, te waterfietsen, te waterskiën of te jet-skiën;
  • miniatuurvliegtuigjes en -bootjes te gebruiken;
  • drijvende spelelementen te gebruiken;

Artikel 13

Op het watervlak zijn enkel toegelaten en dit alleen binnen de zones zoals deze afgebakend zijn op het hierbijgevoegde plan :

  • in viszone 1 en 2 : hengelen vanaf de rand van het water, overeenkomstig de bepalingen van de wet op de riviervisserij en alleen van zonsopgang tot zonsondergang;
  • in zone 1 : plankzeilen of surfen, kleinzeilerij en diepzeeduiken;
  • in zone 2 : en enkel toegankelijk van 1 juni tot 1 oktober, kleinzeilerij en

Artikel 14

De in zone 1 en zone 2 vermelde watersportactiviteiten mogen ENKEL door gebruiksgerechtigde verenigingen, mits een door de stad Turnhout goedgekeurde onderlinge overeenkomst met betrekking tot een beperkt gebruik van het watervlak beoefend worden.

Artikel 15

De gebruiksgerechtigde verenigingen moeten op het domein in het bezit zijn van een kopie van deze overeenkomst, alsook van een door de beheerscommissie goedgekeurd clubreglement.

Artikel 16     Sancties

Inbreuken op de artikelen 10, 11, 12, 13, 14 en 15 worden gestraft met een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is.

 

 

 

Wind

Leden activiteiten
Lid worden
Op deze pagina vindt u onze infobrochure en het aansluitingsformulier. 
Vijftigste zeilseizoen: “Watersport is niet elitair, maar een gezinsactiviteit”
VVW Turnhout telt meer dan driehonderd leden.  — © Bert De Deken VVW Turnhout b
Wandelpad de Melle
  Geen wind? Geen zeilweer? Ontdek het nieuwe wandelpad rond de Melle. Agentschap Natuur en bos
Jeugdwerking 2024
Kalender
Met dank aan

© website powered by Twizzit.com