De wat?

Flapdrol, de Mega End of Summer Special 2023 in Turnhout

Er is niet veel wind nodig om van een wedstrijd een spannende regatta te maken. Een blauwe hemel met zon afgewisseld met cumuluswolken en windvlagen. Het perfect weer voor een dubellang olympisch parcours. En bootjes die elkaar voordurend voorbijvaarden.

Lipbijtend heerlijk! 

Dank aan alle enthousiaste deelnemer

your Spash Cup master  

 

 

Mei 2022: Eindelijk mocht de zeilclub weer eens gaan zeilen in Friesland. Reisdoel: Uitwellingerga aan het Sneeker meer.

Het was 3 jaar geleden. Dus stond een enthousiaste ploeg van 1/3 jonge jeugd, 1/3 jong belegen jeugd en 1/3 oud belegen jeugd klaar voor 4 dagen zeilen. 

De groep bestond uit 16 deelnemers, een pak minder dan andere jaren. Maar de wind was present, zeer present.

VVW Turnhout telt meer dan driehonderd leden. 

VVW Turnhout telt meer dan driehonderd leden.  — © Bert De Deken

VVW Turnhout bezig aan vijftigste zeilseizoen: “Watersport is niet elitair, maar een gezinsactiviteit”

Turnhout - 

“Zeil je voor het eerst en sla je een flater? Trek het je niet aan, ga door want later geniet je des te meer van wind en water.” Geen idee waar Bart Kaëll voor het eerst voet aan dek van een zeilboot zette, maar het had net zo goed de Mellevijver kunnen zijn. De vijftigjarige watersportclub VVW Turnhout zorgt er voor dat het aantal flaters tot een minimum beperkt blijft.

 

 

Het Veerse meer 2022

 

Ook dit jaar slaan weer een tiental enthousiaste zeilfamilies, leden van onze club, de handen in elkaar om samen hun favoriete sport te beoefenen op het Veerse meer.

Dit gaat dit jaar door van vrijdag 19 tot vrijdag 26 augustus. Het centrale vertekpunt van deze zeilweek is de zeilschool Het Veerse Gat te Veere (Nederland, Zeeland), gelegen aan de haven “Oostwatering”.

https://veersegat.nl/

 

Alle leden van onze zeilclub zijn vrij om aan te sluiten bij deze zeilweek. Voor je deze beslissing neemt zijn volgende punten erg belangrijk om even door te nemen.

Je maakt zelf de verplaatsing naar het Veerse meer en je neemt uw eigen boot mee. Er zijn ook huurmogelijkheden, maar hou rekening met de vakantieperiode op dat moment.

Het is zeer belangrijk dat alle deelnemers zich met hun namen aanmelden als “bij de groep zeilers uit Turnhout”, en dit bij de uitbaters van de zeilschool, bij Dirk en/of Ellen bij het onthaalbureeltje.

Ze laten niet zomaar iedereen toe binnen hun poort, vandaar. Best op voorhand te contacteren of ten laatste bij aankomst zelf, maar zeker niet te vergeten!

Er is op het wateroppervlak geen begeleiding (lees bijstand van een motorboot) voorzien. Dit houdt in dat zelfstandig kunnen zeilen noodzakelijk is.

 Als je ter plaatse wil overnachten, hou er dan rekening mee dat je zelf de slaapplaats dient te plannen. In de omgeving zijn er meerdere mini-campings. Het aantal nachten dat je wenst te overnachten bepaal je ook zelf. Het is evident dat je zelf voor eigen eten en drinken zorgt.

Ook voor één dag zeilen is mogelijk. Qua afstand naar het Veerse meer is een dagtrip met trailer een haalbare kaart.

Indien je meer info wenst voor je beslist, kan je elke zondag terecht op onze zeilclub.

 

Geen wind? Geen zeilweer?

Ontdek het nieuwe wandelpad rond de Melle.

Agentschap Natuur en bos gaf het meer de naam “Melleput”:  Het oorspronkelijke natte weiden– en boslandschap uit de jaren 60 veranderde in 1970 tot een zandwinningsput voor de aanleg van de autosnelweg.  Eens uitgegraven, ontstond een kunstmatig meer, maar ……

50 jaar later heeft de natuur haar plek heroverd:  Het domein is vandaag beschermd en vormt 1 schakel van het Europese Vogelrichtlijngebied. Er groeien talloze zeldzame planten in en om het water.  In de zomer bloeit de waterranonkel, hij groeit op de bodem van het meer, klimt enkele meters omhoog en vormt in de zomer een prachtig geel-wit bloementapijt boven op het wateroppervlak.  Onderwater biedt de plant nestelgelegenheid voor padden, kikkers, en vissen.

In de grote rietkragen hoor je de karekiet zijn “krakend” lied zingen.  Futen bouwen drijvende nesten en honderden meerkoetjes foerageren dag in dag uit langs de oevers op zoek naar smakelijke plantjes.

Anno 2022 werd het pad rond de Melle vernieuwd en licht verhoogd. Nu krijg je geen natte voeten meer, je moet zelfs klimmen over zandduinen met dennen en berken. In de zomer verkoelt het bladerdak van de eiken de wandelweg van 3,6 km.  Het pad is breed, maar wild, en daardoor niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens. De hond mag aangelijnd mee.  Pal naast de parking is er een gloednieuw omheinde weide waar honden kunnen lopen en ook baden!

Eén maal per maand meet de Vlaamse Milieumaatschappij de waterkwaliteit.  Het is uiterst zuiver en onbezoedeld.  

Kom mee genieten:  Grijp de verrekijker, trek die stoute wandelschoenen aan, zet de pas erin en ontdek de libellen en schrijvertjes op het water, de rust, de stilte of de wind die ruist door het riet!  

Na de wandeling kunt u zich inschrijven voor een zeilcursus.

 

Wind

Leden activiteiten
Infofolder VVW Turnhout 2023
Vijftigste zeilseizoen: “Watersport is niet elitair, maar een gezinsactiviteit”
VVW Turnhout telt meer dan driehonderd leden.  — © Bert De Deken VVW Turnhout b
Wandelpad de Melle
  Geen wind? Geen zeilweer? Ontdek het nieuwe wandelpad rond de Melle. Agentschap Natuur en bos
Jeugdwerking 2023
 
Kalender
Met dank aan

© website powered by Twizzit.com