1st jeugdwerking: van 9.30 tot 12.30 u. 

Opening zeilseizoen: 10 u 

Op zondag 19 maart zetten we het zeilseizoen in

Ja, ik geef er mee een lap op om 9.00 u!  

 

 

Mei 2022: Eindelijk mocht de zeilclub weer eens gaan zeilen in Friesland. Reisdoel: Uitwellingerga aan het Sneeker meer.

Het was 3 jaar geleden. Dus stond een enthousiaste ploeg van 1/3 jonge jeugd, 1/3 jong belegen jeugd en 1/3 oud belegen jeugd klaar voor 4 dagen zeilen. 

De groep bestond uit 16 deelnemers, een pak minder dan andere jaren. Maar de wind was present, zeer present.

VVW Turnhout telt meer dan driehonderd leden. 

VVW Turnhout telt meer dan driehonderd leden.  — © Bert De Deken

VVW Turnhout bezig aan vijftigste zeilseizoen: “Watersport is niet elitair, maar een gezinsactiviteit”

Turnhout - 

“Zeil je voor het eerst en sla je een flater? Trek het je niet aan, ga door want later geniet je des te meer van wind en water.” Geen idee waar Bart Kaëll voor het eerst voet aan dek van een zeilboot zette, maar het had net zo goed de Mellevijver kunnen zijn. De vijftigjarige watersportclub VVW Turnhout zorgt er voor dat het aantal flaters tot een minimum beperkt blijft.

 

 

Het Veerse meer 2022

 

Ook dit jaar slaan weer een tiental enthousiaste zeilfamilies, leden van onze club, de handen in elkaar om samen hun favoriete sport te beoefenen op het Veerse meer.

Dit gaat dit jaar door van vrijdag 19 tot vrijdag 26 augustus. Het centrale vertekpunt van deze zeilweek is de zeilschool Het Veerse Gat te Veere (Nederland, Zeeland), gelegen aan de haven “Oostwatering”.

https://veersegat.nl/

 

Alle leden van onze zeilclub zijn vrij om aan te sluiten bij deze zeilweek. Voor je deze beslissing neemt zijn volgende punten erg belangrijk om even door te nemen.

Je maakt zelf de verplaatsing naar het Veerse meer en je neemt uw eigen boot mee. Er zijn ook huurmogelijkheden, maar hou rekening met de vakantieperiode op dat moment.

Het is zeer belangrijk dat alle deelnemers zich met hun namen aanmelden als “bij de groep zeilers uit Turnhout”, en dit bij de uitbaters van de zeilschool, bij Dirk en/of Ellen bij het onthaalbureeltje.

Ze laten niet zomaar iedereen toe binnen hun poort, vandaar. Best op voorhand te contacteren of ten laatste bij aankomst zelf, maar zeker niet te vergeten!

Er is op het wateroppervlak geen begeleiding (lees bijstand van een motorboot) voorzien. Dit houdt in dat zelfstandig kunnen zeilen noodzakelijk is.

 Als je ter plaatse wil overnachten, hou er dan rekening mee dat je zelf de slaapplaats dient te plannen. In de omgeving zijn er meerdere mini-campings. Het aantal nachten dat je wenst te overnachten bepaal je ook zelf. Het is evident dat je zelf voor eigen eten en drinken zorgt.

Ook voor één dag zeilen is mogelijk. Qua afstand naar het Veerse meer is een dagtrip met trailer een haalbare kaart.

Indien je meer info wenst voor je beslist, kan je elke zondag terecht op onze zeilclub.

 

Geen wind? Geen zeilweer?

Ontdek het nieuwe wandelpad rond de Melle.

Agentschap Natuur en bos gaf het meer de naam “Melleput”:  Het oorspronkelijke natte weiden– en boslandschap uit de jaren 60 veranderde in 1970 tot een zandwinningsput voor de aanleg van de autosnelweg.  Eens uitgegraven, ontstond een kunstmatig meer, maar ……

50 jaar later heeft de natuur haar plek heroverd:  Het domein is vandaag beschermd en vormt 1 schakel van het Europese Vogelrichtlijngebied. Er groeien talloze zeldzame planten in en om het water.  In de zomer bloeit de waterranonkel, hij groeit op de bodem van het meer, klimt enkele meters omhoog en vormt in de zomer een prachtig geel-wit bloementapijt boven op het wateroppervlak.  Onderwater biedt de plant nestelgelegenheid voor padden, kikkers, en vissen.

In de grote rietkragen hoor je de karekiet zijn “krakend” lied zingen.  Futen bouwen drijvende nesten en honderden meerkoetjes foerageren dag in dag uit langs de oevers op zoek naar smakelijke plantjes.

Anno 2022 werd het pad rond de Melle vernieuwd en licht verhoogd. Nu krijg je geen natte voeten meer, je moet zelfs klimmen over zandduinen met dennen en berken. In de zomer verkoelt het bladerdak van de eiken de wandelweg van 3,6 km.  Het pad is breed, maar wild, en daardoor niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens. De hond mag aangelijnd mee.  Pal naast de parking is er een gloednieuw omheinde weide waar honden kunnen lopen en ook baden!

Eén maal per maand meet de Vlaamse Milieumaatschappij de waterkwaliteit.  Het is uiterst zuiver en onbezoedeld.  

Kom mee genieten:  Grijp de verrekijker, trek die stoute wandelschoenen aan, zet de pas erin en ontdek de libellen en schrijvertjes op het water, de rust, de stilte of de wind die ruist door het riet!  

Na de wandeling kunt u zich inschrijven voor een zeilcursus.

 

De Vlaamse Vereniging voor Watersport (VVW) Turnhout neemt op zaterdag 7 en zondag 8 mei deel aan De Watersportdag, een initiatief van Sport Vlaanderen. Bezoekers kunnen er gratis meezeilen om te proeven van de watersport. Voor de Turnhoutse zeilclub is het de ideale gelegenheid om haar 50ste verjaardag in de verf te zetten. “Onze club draagt het promoten van de zeilsport hoog in het vaandel”, zegt voorzitter Jan Proost. “VVW Turnhout is één van de beste watersportclubs van Vlaanderen. Hoewel het een minder bekende sporttak is, neemt de interesse de laatste jaren sterk toe.”

 

De club benadrukt dat de zeilsport helemaal niet zo'n elitair karakter heeft als veel mensen denken. “Het misverstand bestaat dat de zeil- en surfsport enkel is weggelegd voor de kapitaalkrachtigen onder ons, maar met een jaarlijks lidgeld van slechts 90 euro per lid en 15 euro per bijkomend gezinslid, kan je het moeilijk een elitaire sport noemen.”

Ruim 300 leden

Momenteel zijn meer dan 120 Kempense gezinnen lid van de zeilclub in Turnhout. “Dat zijn meer dan 300 leden. Elk weekend opnieuw ontdekken ze, met het hele gezin, hoe leuk de sport is. Je kan immers individueel of in familieverband zeilen, en zowel competitief als recreatief. Zeilen is ook helemaal niet duur, het is eerder een goedkope en bovenal gezonde sport”, aldus nog voorzitter Jan Proost. “Boten heb je ook in allerlei vormen en maten. Van gezinsboten waar je met z’n vieren leuk keuvelend ronddobbert, over flink presterende tweemansboten, tot snelle sportieve eenmansboten. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen individueel met een bootje het water op en ook zeilende tachtigers zijn een veel voorkomend fenomeen.”

Natuurelementen

Voor VVW Turnhout is deelname aan De Watersportdag stilaan een traditie geworden. Sinds het ontstaan in 2009 nam VVW Turnhout ieder jaar deel aan De Watersportdag. “Spijtig genoeg mochten we de voorbije twee jaar de organisatie niet doen wegens corona-beperkingen. Maar dit jaar kan iedereen terug zelf komen ontdekken hoe het is om te genieten van de natuurelementen, wat niet onbelangrijk is in deze tijdrovende hedendaagse maatschappij.”

Cursussen

De Turnhoutse zeilclub is gevestigd aan de Melle-vijver, aan De Picken in Turnhout. Tijdens de watersportdagen op 7 en 8 mei kan je er terecht van 10 tot 17 uur. Wie de smaak te pakken heeft, kan zich nadien aan een cursus wagen. “Het jaarlijkse cursusaanbod van onze club is riant, zowel voor beginners als gevorderden. Op amper 5 dagen word je wegwijs gemaakt in de mythes van de zeilsport. Ook dit jaar worden in juli en augustus weer cursussen ingepland, meestal van maandag tot vrijdag. Er zijn tweehonderd beschikbare plaatsen, maar daarvan zijn er al meer dan tachtig ingenomen”, besluit Jan Proost.

 

 

 

Opening seizoen    Zondag 13 maart   vanaf 10u

Hoewel er de voorbije weekends al veel zeilers te vinden waren op De Melle, hopen ook nu jou te mogen verwelkomen.

Onze jeugd begint een halfuurtje vroeger, maar samen op het water geeft een mooi beeld van onze watersporters.

Het water is nog frisjes, maar een ervaren zeiler stapt niet zomaar uit en blijft op zijn boot.

Een ideale gelegenheid om het stof ook van je boot af te halen en eens te zien of de muizen geen feestje gehouden hebben deze winter.

We stoppen tijdig met zeilen en drinken rond 16 u samen een drankje om het seizoen samen goed in te zetten

Poetsdag      Zaterdag 12 maart 2022          vanaf 9u

We verwachten jullie helpende handen om de accommodatie weer klaar te maken voor een nieuw seizoen.

Er dient zowel in het clubhuis, de loods als buiten schoongemaakt en opgeruimd te worden.
Voor de helpers zorgt de club ’s middags voor een broodje.
We hopen in de vroege namiddag met de werken klaar te zijn.

 

Wind

Leden activiteiten
zondag 19 maart OPENING ZEILSEIZOEN
1st jeugdwerking: van 9.30 tot 12.30 u.  Opening zeilseizoen: 10 u  Op zondag 19 maart zetten
zaterdag 18 maart 2023 POETSDAG
Ja, ik geef er mee een lap op om 9.00 u!  
Verslag Friesland 2022, niet voor mietjes
    Mei 2022: Eindelijk mocht de zeilclub weer eens gaan zeilen in Friesland. Reisdoel: Uitwel
Vijftigste zeilseizoen: “Watersport is niet elitair, maar een gezinsactiviteit”
VVW Turnhout telt meer dan driehonderd leden.  — © Bert De Deken VVW Turnhout b
Wandelpad de Melle
  Geen wind? Geen zeilweer? Ontdek het nieuwe wandelpad rond de Melle. Agentschap Natuur en bos
Opening Zeilseizoen
      Opening seizoen    Zondag 13 maart   vanaf 10u Hoewel er de voorbije weekends al
Kalender
Met dank aan

© website powered by Twizzit.com