Geen wind? Geen zeilweer?

Ontdek het nieuwe wandelpad rond de Melle.

Agentschap Natuur en bos gaf het meer de naam “Melleput”:  Het oorspronkelijke natte weiden– en boslandschap uit de jaren 60 veranderde in 1970 tot een zandwinningsput voor de aanleg van de autosnelweg.  Eens uitgegraven, ontstond een kunstmatig meer, maar ……

50 jaar later heeft de natuur haar plek heroverd:  Het domein is vandaag beschermd en vormt 1 schakel van het Europese Vogelrichtlijngebied. Er groeien talloze zeldzame planten in en om het water.  In de zomer bloeit de waterranonkel, hij groeit op de bodem van het meer, klimt enkele meters omhoog en vormt in de zomer een prachtig geel-wit bloementapijt boven op het wateroppervlak.  Onderwater biedt de plant nestelgelegenheid voor padden, kikkers, en vissen.

In de grote rietkragen hoor je de karekiet zijn “krakend” lied zingen.  Futen bouwen drijvende nesten en honderden meerkoetjes foerageren dag in dag uit langs de oevers op zoek naar smakelijke plantjes.

Anno 2022 werd het pad rond de Melle vernieuwd en licht verhoogd. Nu krijg je geen natte voeten meer, je moet zelfs klimmen over zandduinen met dennen en berken. In de zomer verkoelt het bladerdak van de eiken de wandelweg van 3,6 km.  Het pad is breed, maar wild, en daardoor niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens. De hond mag aangelijnd mee.  Pal naast de parking is er een gloednieuw omheinde weide waar honden kunnen lopen en ook baden!

Eén maal per maand meet de Vlaamse Milieumaatschappij de waterkwaliteit.  Het is uiterst zuiver en onbezoedeld.  

Kom mee genieten:  Grijp de verrekijker, trek die stoute wandelschoenen aan, zet de pas erin en ontdek de libellen en schrijvertjes op het water, de rust, de stilte of de wind die ruist door het riet!  

Na de wandeling kunt u zich inschrijven voor een zeilcursus.