Mei 2022: Eindelijk mocht de zeilclub weer eens gaan zeilen in Friesland. Reisdoel: Uitwellingerga aan het Sneeker meer.

Het was 3 jaar geleden. Dus stond een enthousiaste ploeg van 1/3 jonge jeugd, 1/3 jong belegen jeugd en 1/3 oud belegen jeugd klaar voor 4 dagen zeilen. 

De groep bestond uit 16 deelnemers, een pak minder dan andere jaren. Maar de wind was present, zeer present.


 

We kregen 4 dagen lang gemiddeld 23 tot 33 knopen wind te verwerken.  Het was vaak zeilen in veiligheidsmodus, maar daar wen je aan.

Op dag 2 was niemand nog bang van de wind. We hebben bijgevolg supersonisch leuk gezeild.

De wind kwam niet altijd uit de gewenste richting. De Zuidwestenwind beperkte de mogelijkheden om andere kanalen en meren op te zoeken.

Maar het Sneeker meer en weer konden ons wel bekoren. De Valken, die soms durven sturen als een autobus, haalden bij deze wind grote snelheden.

 

De wind was zondermeer hevig. Motorbootvaarders moesten grote golven trotseren.  Vele zeilers waren niet op het water. Het was voor ons een luxe, want je moest toch uitkijken voor tegenliggers en op een groot meer verlies je wel eens de juiste zeilrichting:   

  • “Waar gaan we wat drinken? Ik heb wel zin in een warme chocomelk!
  • “Goed idee! Waar is het café? ”
  • “Eh eh eh……. dáár denk ik, op 1 uur!”
  • “Nee, pipo, we gingen net overstag, op 7 uur!”

Van de “Sneeker week”, de zeilwedstrijd over enkele dagen die traditioneel met Hemelvaart doorgaat, blies de organisator er duidelijk een hele rist af.

We konden wel een ploeg prachtige houten Schakels, Valken, Pampussen en andere bewonderen.  Ze gingen nog een flink pak sneller dan wij. Boeg uit het water tot aan het zwaard. Buiswater als motorboten, en een bemanning die duidelijk genoot van het spektakel. 

Het waren erg moedige zeilers die in trapeze hun parcours aflegden.  Ik denk dat we volgend jaar eens mee gaan doen met die jongens en meisjes.

 

 

Op de laatste dag kantelde een van onze valken, maar onze jongens zijn zulke stevige zeilers, dat het helemaal goed afliep.

Ze hielden er een natte kont aan over en met een uit-de-kluiten-gewassen poetsbeurt was de straf van God mild.

We hebben dit jaar ook heerlijk geprofiteerd van de zon op de terrasjes rond het meer. Het was 4 dagen zeilen in zeilpak, maar alle deelnemers hebben genoten, veel bijgeleerd, ook gekookt, afgewassen en gepoetst. 

Dank aan alle werkende handen en alle lachende gezichten.

 

Zorg dat je erbij bent volgend jaar, of we noemen je een mietje!

Lucas Wouters, 10 juni 2022