BEN JE GEK?

 

In het hoge Noorden van de provincie Nederland, zo’n 250 km van Turnhout, ligt een vaargebied, met talloze meren, rivieren, kanalen, beken en greppels die allemaal verbonden zijn met elkaar.  De provincie heet Friesland. De inwoners spreken er Fries!   

 

Daar versta je niks van!  En daarom gaat VVW Turnhout er gewoon zeilen!       GA JE MEE ?

 

Wij gaan van 17 tot 21 mei.

In Friesland kun je zeilen, surfen, baden en ook toervaren van het ene meer naar het andere, via bochtige kanalen en wondermooie landschappen.  Je vaart met een uit de kluiten gewassen kielboot van 5 meter, de Valk. Daarin kunnen tot 5 personen comfortabel zitten, liggen, slapen, zonnen, kapseizen en gelukkig ook nog zeilen.

Friese paarden

Friesland is vlak, errrreeeegg vlak: Het land zit even hoog als het water. Dus bouwden de Friesen dijken!  Rond de akker moest de dijk het land drooghouden. De boerderij stond op een bult in het midden. En tussen de dijken was er water. Daarmee kon de boer via de waterweg zijn oogst afvoeren naar de stad, de nederwiet en het bintje.

En wou de boer over de sloot springen, dan nam ie een lange stok en sprong zomaar eventjes 12 meter van de ene naar de andere kant.  Dat heette dan weer “fierljeppen” ofte,  vér springen! 

VVW Turnhout gaat niet “ver springen”,  ben je gek?    Wij gaan wel “ver zeilen” !

 


WIE MAG MEE?

Iedereen die zin heeft in avontuur, van 7 tot 77 jaar en die een zwemvest heeft.

Moet je kunnen zeilen? Niet echt, maar het helpt wel.

We zijn met een groep van zo’n 35 zeilers, de ervaren zeilers coachen de onervaren. We gebruiken  een 7tal boten om de bemanning te spreiden.  Op 4 zeildagen leer je omgaan met een VALK, een supercomfortabele toerboot, met 2 zeilen, een gaffel en een fok, een buitenboordmotor, een kiel, een stuurvrouw, een fokkeman… je leert het allemaal.

Friese boer en boerin op speed

Friesland is mooi, heeeeeeel mooi. De natuur is erg imposant, de weiden liggen lager dan de kanalen, je zeilt op ooghoogte met de koeien, en de stilte die er heerst,  wordt enkel doorbroken door het geluid van de wind in het riet, de eenden, kiekendieven, rietgorzen, futen, kluten, wulpen, grutto’s, zwanen, tureluurs…. …Een stadsmens wordt er gewoon tureluut van …. maar beseft plots hoe hij alle stress kwijt raakt.

 

STRIJKEN

De wind waait overal, soms gezapig, soms hard, maar 9 kansen op 10 meldt hij zich present. En in de maand mei, zorgt Hemelvaart voor de eerste zomerse temperaturen.  

We varen dan enkele uren, met de hele ploeg, tot we op het einde van het meer een heerlijke plek ontdekken om te picknicken. Soms varen we langs een houtzaagmolen, we bedienen zelf een sluis, we varen onder talloze bruggen, soms moeten we de mast strijken of varen via een aquaduct over de weg heen. Wie nog geen ervaring heeft met de bediening van een buitenboordmotor, kan het hier in de handomdraai onder de knie krijgen.  Het zijn heerlijke avonturen in familieverband, voor zowel de jongste als de ervaren zeilers. En alleenstaanden leren de hele groep kennen.

 

Pas op: Papa’s die mee willen, moeten sterk genoeg zijn om de mast te strijken. Mama’s wordt gevraagd hun strijkijzer mee te brengen. 

 

PRIJZEN

VVW Turnhout nodigt je uit mee te gaan. Voor 4 volle zeildagen van woensdagavond  17 mei tot zondag 21 mei betaal je per volwassene 199 Euro, volpension inclusief boot en strijkcursus!

 

We logeren in een vakantieboerderij met een 35tal mensen.  We voorzien heeeeeerlijk eten, van barbecue tot filet pur, van dinosauruskoekjes tot zure beertjes, bad en bed.  Ook de huur van de boot is inbegrepen, inclusief verzekering.

 

  • 199 euro per volwassene all-in
  • 170 euro per jongere tot 10 jaar all-in
  • 260 euro voor niet-leden, als er nog plaats beschikbaar is.

Pas op: de plaatsen zijn beperkt: we vragen in te schrijven voor 15 april !

Kapitein André, te herkennen aan zeemansbaard en anker-tatoeage op de rechterarm

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan het verslag van vorig jaar.  

Maar let wel:  dat verslag is niet voor mietjes!  

Klik hier als je toch durft:  https://vvwturnhout.be/?oid=28466&pid=101785&aid=184941

 

Inschrijven kan via: info@vvwturnhout.be  

Heb je nog vragen, bel 0476 89 18 14 !

 

27 maart 2023,

Het bestuur van VVW Turnhout