keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : maandag 22 augustus 2011 : Recept voor een bijzonder weekend : 18 - 21 augustus, zeilweekend aan het Veerse Meer

(60 pers.)

Ingrediënten :

Bereiding:

Tips alvorens te beginnen :

Tijd voor het echte werk. Indien u nog geen keukenschort voorbond, doe dat dan nu.

Hoe ziet zo’n zeildag eruit?
’s Morgens wordt de mix wakker. Bij de ene zwerfhut gaat dat al iets vlugger dan bij de andere. Er wordt rustig ontbeten, de lucht wordt een eerste maal afgespeurd. Na enige kopjes koffie begint de mix spontaan een picnic te smeren. U weet nu dat het vertrek nadert. Het aanpikken van de vaartuigen, en even later het optuigen, is een ritueel dat zijn tijd vraagt. Iedere zeiler weet dat iedere zeiler hierin zijn eigen tempo heeft.

Als de boten klaar zijn, wordt kort (…) gedelibereerd over de bezetting: verdeel echtgenoten, zonen en dochters, tantes en nonkels, vrienden en bekenden gelijkmatig over de beschikbare vaartuigen. Soms komt hier wat pas- en meetwerk bij kijken, maar voor wie houdt van koken, pardon, zeilen, vormt dit geen probleem. Als alles bemand en goed omgezet is, de vaartuigen te water laten en een zetje geven in de goede windrichting.
Hiermee bent u bij een essentieel onderdeel van de bereiding aanbeland: doseer uw hoeveelheid wind. U beschikt over vier dagen, dus het is beslist niet nodig alle wind op 1 dag te gebruiken! U mag vrij variëren tussen 1 en 5 beaufort. Een gelijkmatig aanwakkerende wind, niet al te vlagerig, maar toch voldoende strak en dit gedurende meerdere dagen is de beste garantie voor een perfect weekend. Ziezo, dat hebt u goed gedaan!
Nu rest u enkel nog het aantal buien en, godbetert, bliksemflitsen beperkt te houden.

Als ook dit gelukt is, plaatst u zich rustig op een handdoek. (U mag uw schort aanhouden). Misschien vindt u het nodig hinderlijke plukjes gedroogd gras te verwijderen. Sommige mensen brengen hiervoor zelfs een hark mee naar het water en wanen zich even Heidi in de bergen. Laat deze mensen gerust hun gang gaan, u bent er maar goed mee. U plaatst zich dus op de handdoek, verrekijker links, koelbox rechts, en tuurt vervolgens over de wijde plas waar tientallen zeiltjes in het rond dansen. Let wel, niet alle zeiltjes blijven vanzelf overeind. Het gebeurt zelfs dat een vaartuig kapseist en ook de mix in het water valt. Geen nood, deze mensenmix van kleine en grote zeilers is speciaal voor deze omgeving ontworpen. Zij vinden het fijn op het water, u kan ze van ver al horen zingen en ze komen na hun vaart in een opperbeste bui aan wal. Blijft u gerust zitten, want nu komen de verhalen. U hebt inmiddels iets lekkers uit uw koele box gegrabbeld en leunt gemakkelijk achterover. U zakt niet door uw stoeltje. Aanhoor het vrolijk gebabbel over volle en valse wind, aanleggen aan lager wal, slecht functionerende zwaardkasten en, jawel, nogmaals een gebroken mast, of toch niet? Het gaat nu even snel en elk heeft zijn verhaal. Oei, daar komt bovendien onze waaghals aangezet, vastbesloten zijn supersonisch vaartuig dit weekend te temmen, koste wat het kost: pijnlijke ribben en toegetakelde scheenbenen. Hij is er even niet goed van. Maak wat plaats op uw handdoek. Op dit punt in de bereiding kan u de mix gerust zijn gang laten gaan, u zal vaststellen dat zij voor elkaar zorgen. Er worden pilletjes bovengehaald, pleisters en zalfjes.

De dag kabbelt verder. We hebben inmiddels de wind zien aanwakkeren en weer afzwakken, soms eens een flukse vlaag. Langzaamaan komen de vaartuigen terug aan wal. Het aftuigen begint. Sluitpennen, ringetjes, verstagingen, maststukken en wat al niet worden minutieus ontmanteld en opgeborgen. Een zeiler heeft werkelijk iets met rituelen. Hij neemt zijn tijd en dat is mooi. Ontspannen bolt de mix weer naar de camping. De schade wordt gemeten: een pijnlijke elleboog, een bezeerde knie. Gelukkig geen averij aan de boten.. ‘s Avonds bij het aperitief ( glaasje wijn of exotische mede, er duikt van alles op uit die zwerfhutten..) wordt de dag gewikt en gewogen, de zeilprestaties van commentaar voorzien. Herhaal dit procédé ook de volgende dagen en u hebt een geslaagd (verlengd) weekend!

Hieronder toch nog een opsomming van wat u extra kan aanwenden om uw weekend werkelijk super te maken:

Aan dit recept werkten een 60-tal clubgenoten mee. Het biedt u sfeer, gezelligheid, tonnen zeilervaring, vriendschap, een schaterlach.

Bedankt aan alle aanwezigen!

Liesbeth