keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : maandag 30 april 2012 : Afgelopen zaterdag werd er wat uit de doeken gedaan

Op zaterdag 28 april hebben we een leuke EHBO-avond kunnen bijwonen in het clublokaal .  Yannick en Maarten ( met entourage )van het Rode Kruis hebben ons op een leerzame en ludieke  manier de verschillende stappen van een reanimatie en wondzorg  uit de doeken gedaan.

Eerst kregen we het stappenplan van een reanimatie uitgelegd .   Ik heb ze hieronder nog eens opgesomd zodat je ze kan afprinten en op de spiegel in de badkamer kan hangen, zodat je ze elke ochtend  nog eens kan overlopen voor je aan de dagtaak begint.

  1. veiligheid
  2. controleer bewustzijn
  3. roep hulp
  4. controleer ademhaling
  5. verwittig 112
  6. start reanimatie

Na de theorie volgde de praktijk.  Anne, de reanimatiepop, die er al heel beroerd uitzag was kandidaat slachtoffer.  Jong en oud hebben haar naar harte lust gereanimeerd en over het algemeen bracht iedereen het er erg goed vanaf, proficiat.

Nadien was het de beurt aan eenvoudige  wondzorg.  We kregen weer een stappenplan voorgeschoteld dat iets verschilde van het reanimatieplan, enkel stap 4 en 6 zijn anders. Bij stap 4 moet je kijken wat het slachtoffer juist heeft en bij stap 6 moet je de verzorging uitvoeren.  Om de praktijk te kunnen toetsen was Maarten de pechvogel van de dag, hij had de ene wonde of flauwte na de andere.  Door de goede zorg van onze clubleden was hij er  telkens snel bovenop.

Nu hoeven we niet meer bang te zijn als er zich een accidentje voordoet op de club, want alle aanwezigen kunnen nu op gepaste wijze hulp bieden.

De inhoud van de EHBO-koffer werd ook gecontroleerd, de nodige tekorten zullen worden aangevuld.

We bedanken het Rode Kruis en alle aanwezigen  voor deze  toffe avond.