keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : zondag 3 juni 2012 : VVW Turnhout dankt haar leden

Beste Leden

Oef, ’t is al donderdagavond, en nu pas vind ik de tijd om even een woordje van dank neer te pennen na zulk een prachtige eerste editie van onze Zeilmarathon.

Ja, bij deze wil ik heel graag iedereen bedanken, die er mee voor heeft gezorgd, dat deze eerste editie een bijna onmogelijk te overtreffen evenement is geworden.

In de eerste plaats dank aan het voltallige organiserende team, voor het vele denk- en doewerk, voorafgaande vergaderingen en plannen. Ook de specialist-programmeur Elger, die een fantastich tijdsregistratie-programma uit z’n mouw heeft geschud, en dat nog op de laatste avonden en nachten voor het weekeinde. Dat was letterlijk werken tegen de klok. Onze computer –specialisten kwamen misschien een beetje overstressed aan de start, maar al gauw bleek, dat het programma vrijwel vlekkeloos werkte: Nen dikke PROFICIAT voor Elger (en aan Ivo voor de nauwkeurige bediening de dag zelf).

Dank aan alle medewerkers, helpers, bakkers, catering, ouders, deelnemers, persoonlijke en zakelijke sponsors… Door jullie allen is het mogelijk geweest om in onze opzet te slagen: “Een flinke financiële steun voor ons goede doel Abajaa!”. Zo hebben we hen op het einde van het weekeinde een cheque kunnen overhandigen van niet minder dan € 1.020 (Na de marathon van zaterdag was de tussenstand al €850.00.) FANTASTISCH !!!

Heel erg veel dank ook aan de weergoden (want die bestaan dus echt !). Zij hebben geleverd wat ik besteld had. Merci ! Ze hebben er voor gezorgd dat we allemaal hebben genoten van een meer dan 10 uur durend zeilspektakel van de bovenste plank. Dat kon niet beter. En ook op zondag mochten we nog van deze heerlijke zeilcondities genieten: SUPER. Zij die er niet bij waren, hebben echt wat gemist, jammer toch.

Zeer binnenkort houden we met het organiserend team een korte evaluatie, en zien we of er nood en zin is aan een vervolg hiervan… Wat denk je zelf…? Opmerkingen, ideeën en tips zijn al welkom. Zin om mee te organiseren ? Laat iets van je horen.

Dus, van onzentwege van harte DANK U WEL

foto's : http://www.vvwturnhout.be/fotoalbum.php?sfpg=MjAxMi9aZWlsbWFyYXRob24gMjAxMi8qKmRhNzE2N2RkOGJkNzJmYTRlY2UxZGEzZTI3ZTUyNTlk


Gepost op : donderdag 3 mei 2012 : Met de jeugdwerking naar het Veerse meer op 29/04/2012

De weersvoorspellingen waren vrij onstuimig en er werd lang gedacht over afgelasten van onze eerste editie… De Windguru meldde nog windkracht 6, met stoten tot 8 Bft voor zondagochtend tot 10h00…, later zou de windkracht afnemen tot 4, 3 en 2 in de namiddag… Het wisselvallige weer deed ons afwachten tot op het laatste moment en een afblazen van onze plannen hebben we (gelukkig) niet gedaan. We planden bij mogelijk te veel wind een peddelrace of andere niet-zeilende activiteiten op de wal. Op zaterdagavond hadden we met de deelnemers en de ouders afgesproken om voor de EHBO-avond een andere EHBO-oefening aan het clublokaal te doen, namelijk “Eerste Hulp Bij Opladen”.

Rond 17h30 verzamelden we om de 7 club-Optimisten , 6 club-Splashes , 1 privé-Optimist en 3 privé-Europes + 2 motorboten te laden met alle toebehoren er nog bij. Gelukkig zijn we intussen vrij mobiel met deze botenvloot. Een zelfbouw tripple-trailer (voor 3 boten uiteraard) is gelukkig niet langer meer een uitzondering in de club, zo hadden we 3 tripple-trailers ter beschikking. Een 4de is in de maak bij Leon, een 5de staat bij Koen en Ann (Sarah, Wim en Thomas kunnen die goed gebruiken…). Om de Optimisten te transporteren werd een multifunctionele trailerinrichting in mekaar geknutseld door 2 knappe (heldere) koppen, zodat we probleemloos 10 Optimisten kunnen laden en vastmaken in een recordtempo van … laat ons zeggen (na 2 keer oefenen) 10 minuutjes, écht waar. De 2 motorboten werden probleemloos getransporteerd op de nieuwste occasie-aanwinst van de club, een heuse motorboottrailer met een intussen krom neuswieltje (met dank aan de dissel-dansensde mama’s).

Als ik het goed geteld heb reden we in colonne met 7 personenwagens + 7 trailers en 1 volgwagen. Die kon ons per walkitalki melden wat er zoal in de bermen lag, mogelijk iets dat wel eens van iemand van ons zou kunnen geweest zijn… (dank u Vincent en Merlijn)

Aangekomen aan onze vertrouwde stek bij het Badhotel in Arnemuiden (voor de gelegenheid van Koninginnedag Oranjemuiden), merkten we dat er van onstuimige wind lang geen sprake was. Windkracht 2 was perfect voor onze zeilertjes, waarbij sommigen voor het eerst op het grote water de schoot konden aanhalen. Rond 10h45 gingen we het water op voor een eerste rit op de zoute golfjes. Eerst een paar opwarmingen en oefeningen op een driehoekbaan kort bij de wal om het vertrouwen een beetje terug te winnen (hé Lore). Dit alles ging al snel vrij goed en onze jeugdige zeilers snakten al gauw naar meer… rond 12h30 hielden we een break.

Aanleggen ging echt netjes en de boterhammetjes smaakten overheerlijk tijdens de gezellige picknick. Na de lunchpauze hebben we ons even opgewarmd onder leiding van een paar toonaangevende mama’s en een spel “zwemvest leggen, niemand zeggen” was snel gelanceerd. Eenmaal opgewarmd gingen we rond 14h00 weer het water op, nu al eens wat verder het water op, tot zelfs kort bij de vaargeul, waar ook onze beginners (hé Paul) eens een echt schip van de beroepsscheepvaart konden zien passeren. Volgens mij was dit een vrij groot schip voor op het Veerse Meer, Paul vond het maar een bootje… (zie fotoverslag elders op de site) Toen de vraag werd gesteld aan onze Optimistjes (en Topper) of ze een eiland wilden ronden klonk het eenmondig “JAAAA !!!” Zo gezegd, zo gedaan… En wat we daar onderweg zoal hebben meegemaakt… We leerden de medezeilers groot en klein groeten (salueren). Ook de kayakkers doen dat en zelfs de bemanning van een groot Politieschip was zo vriendelijk om ons allen sportief te groeten, dat was lachen hé. We hebben gezien dat een sanitaire stop midden op het water zelfs tot de mogelijkheden behoort en dat het Veerse Meer “vol” zit met kleine lieve kwalletjes, die niet prikken. Die beestjes kennen intussen ook onze VVW Turnhout-jeugd als hun beste maatjes, want er werd hun constant een gratis lift in de Optimist aangeboden. (gewoon met de hand uit het water scheppen en in hun emmer of hoosvat laten meevaren) … Maar kinderen, vooral niet doen met prikkende kwallen op andere lokaties alstublieft.

Een tweede rondje rond het eiland zat er jammergenoeg niet meer in wegens de zwakkere wind, dus het 2de toertje werd ingekort langs een baaitje, waar we tussen een aantal aanlegsteigers moesten opkruisen, vooraleer we weer op groot water terug konden. En toen plots zagen de weergoden dat we graag nog iets meer hadden beleefd… De wolken trokken plots open, een stralende zon scheen als op een zilverpapiertje over het water en een thermische wind zorgde voor een afsluitend half uurtje van een goeie 3 Bft. Onze zeilers vonden het allemaal erg jammer dat we om 16h00 moesten stoppen, maar ze hielden zich aan onze afspraak. Aftuigen, omkleden en opladen… De hele meute kon weer op pad rond 18h00. Met pijn in het hart reden we weg van een met zon overgoten Veerse Meer… maar we beloofden stiekem dat we zullen terugkomen…

Op de terugweg verliep alles vlekkeloos en rond 19h20 arriveerden we weer aan onze vertrouwde Melle-vijver. Op de terugweg hadden we via GSM reeds Pizza’s besteld, zodat we die tijdig aan de Melle nog konden opsmullen… heerlijk was dat.

Als een geoefend team werd het materiaal afgeladen, afgespoeld met zoet water en netjes weer opgeborgen in de loods of op de privé-trailers. Dit ging allemaal lekker vlot en de stemming was optimaal. Rond 21h00 gingen de poorten op slot (en de deur) en trok iedereen een beetje moe, maar voldaan huiswaarts. Oef, dat was een lage dag, maar wel een superfijne dag, volgens velen voor herhaling vatbaar.

Voor diegenen, die er niet bij waren of er niet bij konden zijn: hopelijk lukt het wel bij een volgende editie. De plannen zijn er al voor in augustus, hou onze site in de gaten, be there !!!

En AUB, bekijk ook het prachtige foto-verslag op de site en het leuke film-verslag op faceboek. Met dank aan Ivo, onze super-webmaster.

Onze Jeugdwerking went Veerse Meer for the very first time… Vond ik leuk. Let’s do it again !!!


Gepost op : maandag 20 juni 2011 : Lekker vet surfdagje

foto surfer

Rond 9h00 na een hoop in- en opladen vertrokken we richting Grevelingenmeer (Bart, Leon en Elger). Met 3 planken bovenop den Benz en een koffer vol met masten-gieken-zeilen-tassen-picknic-toebehoren en den Elger, waren we om +- 10h45 aan den Brouwersdam / Kabbelaarsbank. Het was fijn om onderweg te zien dat we naar het betere weer toereden en dat de wind ruimschoots van de partij was, hoe verder hoe meer...

Daar aangekomen (Grevelingenmeerzijde van den Dam) zagen we onmiddelijk dat het Big-Day was. Ne surfer, die er al van het water afkwam zei ons dat hij met z'n 89 Kg. zene 4.7 niet de baas kon... (watje)... Toch eens de wind meten, Tja, 't zal toch een goeie 6 bft. zijn denk ik... Gauw mene 5.3 terug in de den auto gelegd en iets kleiner genomen.
Weet ge wa, we zetten er 4.7 (Bart), 4.9 (Leon) en 4.1 (Elger) op en we zien wel of we eraf vliegen... want we zijn toch geen watjes zeker.

Gauw optuigen, ons superslanke pakjes aangetrokken, haren goedgelegd en een schietgebedje gemaakt ... ready for the action. Lets go !!! Eerst een verkenningsrondje (ik kon niet wachten op die 2 surfmakkers) en zeer tevreden kon ik hen zeggen dat de zeilkeuze perfect was. Dan met z'n 3 van start, het grote sop op... Ik en Leon konden het niet laten om volle bak naar den overkant (Scharendijke) en terug te vlammen terwijl we met speurdersogen den Elger probeerden in het vizier te houden. Al gauw zagen we dat Elger de wind, de golven en het grote water iets had onderschat. 't Lukte niet te best en erger nog, een heel eind op het grote water sloeg de vermoeidheid al snel toe en dreef Elger behoorlijk ver af, Geen nood, we vaarden met schuin-aanlandige wind, dus waar Elger op moest letten was, dat hij zeker terug aan lager wal zou raken voor hij het schiereiland (Kabbelaarsbank-Port Zeelande) voorbij zou drijven. En dat was hem gelukt ook. Z'n plank en tuig had hij veilig op de kant achtergelaten en dan te voet langs het water en kreekjes terug naar den auto. Na een korte pauze is de plank dan opgehaald door de surflegende Leon.

Elger hield het voor bekeken en zou deze dag niet meer op het water in actie treden. Omkleden, opwarmen en zeteltje achterover in den auto achter het glas, ook ni slecht.

Ik en Leon gingen nog door met de vette surfactie in de klotsbak (mja, da viel nog wel mee). De wind viel soms wel wat in (goed voor de evenwichtsoefeningen, slecht voor het humeur) en soms poeierde het naar windje 7 aan (goed voor de adrenaline, slecht voor de uitgerokken armen). Overpowered surfen moet je ook maar kunnen, zeggen we dan als troostje.

Als de vermoeidheid toeslaat, nemen we een pauze en zetten we ons even aan de kant bij het poeltje: dit is een gladwaterbaaitje aan de surfcenter van Brouwerdam, waar beginners (hmm hmm) kunnen oefenen als ze nog ni klaar zijn voor het grote water, en waar de freestyle-elite meestal hun nieuwste tricks uitvinden en inoefenen. En er waren er weer een paar straffe gasten bezig: je zou denken dat di niet goed weten wat de voor- en achterkant, de L. en R. kant, den onderkant en den bovenkant van hun plank is, maar die weten dat verdomd goed: alsof het niets is springen die met plankske en al rond, glijden dan achterwaarts verder en als 't effe kan doen ze er nog een schroef-salto-achtig iets achteraan, Djeezes, waren wij maar eens 20 jaar jonger (of 30 dan toch).

Plannen werden gemaakt om voor vandaag te stoppen... maar ik kan niet stoppen op zulk een vette surfdag, zonder een laatste heat te maken met dankbetuiging aan de weergoden en te beloven dat ik nog terug kom. (d.i. deel van mijn surfritueel, OK ?) Dus even nog terug het water op en een paar finale runs over en weer.... Hmm lekker was dat.

Kan je je voorstellen: een hele dag surfen met 1 enkel zeiltje zonder te moeten omtuigen, een hele dag van om en bij de 6 bft. 't Leven kan toch schoon zijn.

Aftuigen, omkleden, op- en inladen die handel en dan nog even gaan kijken aan de zeezijde van den dam en plannen maken om bij een volgende gelegenheid ook eens in the waves op zee te gaan sjeezen.

Bij het terugrijden hadden we nog een felle discussie met tante Suzanne van de navigatie, die ons over de Zeelandbrug en Goes wilde sturen, en ik wilde dat niet... Koppig he.

Rond 19h00 waren we terug in Turnhout en had ieder zijn spullen terug opgeborgen (Leon, als ge uw zwembroek mist... ik weet waar ze is: bij ons aan het droogrek)

Maar de km.teller gelovend moeten we eerlijk toegeven dat we de volgende keer inderdaad toch via Goes en de Zeelandbrug zullen moeten rijden. ... de volgende keer ... wanneer ? Hopelijk duurt het nu weer geen jaar om met ons clubke eens te gaan funnen. Het was heeeeel leuk en smaakt naar meeeeer !!!