keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op: zondag 18 maart 2018: Opening zeilseizoen: Opnieuw een uitgebreid aantal zeilcursussen op de agenda

Beste Vrienden

Hoe doet mij veel plezier om jullie hier vandaag te mogen ontmoeten.

De voorbij weken werd reeds een tipje van de sluier van de lente opgelicht. We dachten dat de winter voorbij was. We kozen dus die stralende lentedagen om te genieten van een stevige, modderige wandeling in het Verdronken Land van Saeftinge. Nu laat de winter weer duidelijk zien dat het meenens is. Je kan je amper voorstellen dat de lente binnen 2 dagen echt zou moeten starten.

Het zal je dan ook niet verbazen dat we vrijdagavond nog besloten om de start van de jeugdwerking nog even uit te stellen. Voor de die-hards moet het echt wel waaien, maar de voorspelde windkracht 7 met een gevoelstemperatuur van -11 leek ons iets te veel voor onze startende jeugd. Nog even geduld dus tot na de Paasvakantie. Gisteren werd naar goede gewoonte onze poetsdag gehouden. Mijn oprechte dank gaat uit naar de noeste vrijwilligers die gisteren de weergoden trotseerden en er voor zorgden dat alles weer proper is.

Zoals jullie weten is de zeilopleiding de toekomst van onze club. Dit jaar hebben we een aanbod van 25 cursussen. De belangstelling hiervoor blijkt weer groot te zijn. Op 2 weken tijd hebben we het aantal van 100 cursisten al overschreden. Aarzel echter niet om nog meer reclame te maken voor onze zeilopleiding. We hebben immers nog 100 plaatsen vrij. Ken je in je eigen buurt een plaats waar je wat folders kwijt kan, neem er dan straks een paar.

Ook voor onze opendeurdag op 5 en 6 mei mag al vrienden en kennissen warm beginnen maken. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En hopelijk meer cursisten en leden. We voorzien tegen dan nog enkel affiches.

Vorig jaar hadden we de eer om de volledige Turnhoutse Sportraad te ontvangen voor een van hun vergaderingen op locatie. De presentatie die we daar mochten geven om onze club in the picture te zetten, willen we ook jullie niet onthouden. We projecteren zo dadelijk na deze speech. Je zal merken dat, na het recordjaar 2016 met 321 leden, in 2017 dit record al weer gebroken werd met een totaal van 328 leden. Is het dan toch waar dat we gezelligste zeil- en surfclub zijn?

Dit is mede te danken aan het groot aantal cursisten die ook na hun cursus “blijven hangen” dankzij onze schitterende jeugdwerking. Voor al die jeugdwerkers en lesgevers, onze grootste appreciatie en dank. Zonder hen zouden deze resultaten niet mogelijk zijn. Onze lesgevers komen bijna allemaal uit onze eigen opleiding en jeugdwerking. Eerst de cursussen van optimist tot 420 en van basis tot evo 2, dan nog goed en regelmatig oefenen en je bent klaar voor het gegeerde A-Brevet. De ingangspoort voor de initiator-cursus.

Er is niets mooier dan je eigen kennis en behendigheden overdragen aan de jeugd, die dan zelf weer aan de start staat van het circuit. Gelukkig heeft Sport Vlaanderen ook begrepen dan niet iedereen in de wieg gelegd is om aan een groep les te geven en werd als tussenschakel de cursus aspirant-initiator in het leven geroepen om de te smaken of het lesgeven echt wel in iemands genen zit. Een groep van 10 initiators die een vijftal jaren geleden onze club in luxe positie zette wat cursussen betreft, studeert dit jaar af en zal na dit jaar dus geen of minder tijd hebben om les te geven. We moeten dus opzoek naar vernieuwing. We weten dat opnieuw een groep van 10 een utopie zal zijn, maar hopelijk komen er jaarlijks toch enkele bij. Laat ons hopen dat er daar ook enkele kiezen voor het zwaar beroep van leerkracht, zodat ze ook tijdens de schoolvakanties nog eens een weekje kunnen bijspringen.

Ook buiten de jeugdwerking en de cursussen hebben we nog een uitgebreid clubleven. Zelfs in het winterseizoen hebben we al een nieuwjaarsreceptie en een mosselavond achter de rug en heeft onze jeugd al kunnen genieten van een dagje zwemmen in een subtropisch zwempark.

We hebben wederom een goed gevulde kalender klaar voor 2018. We hopen dat jullie talrijk deelnemen aan als onze initiatieven. Een talrijke opkomst is de grootste waardering voor de organisatoren. Voor al dergelijke activiteiten kunnen we steeds een beroep doen op een groep vrijwilligers. Ik zal ze niet opsommen, want dan dreig ik er ongetwijfeld een groot deel te vergeten. Maar graag, als waardering, van jullie toch een hartelijk applaus voor hen.

Een groot deel van onze activiteiten heeft uiteraard ook met het zeilen zelf te maken. Het ganse overzicht van activiteiten vind je terug op de website. Je vind nog enkele fysieke exemplaren van de kalender aan de toog of op tafel. Neem ze gerust mee, zo vergeet je niets.

Voor de jeugd is er onze bekende jeugdwerking op zondagvoormiddag. Een gelegenheid om ongedwongen meer behendigheid op te bouwen in het zeilen. Ook is er de jaarlijkse zeilmarathon. Een dagje zeilen en streven naar zoveel mogelijk rondjes en dit ten voordele van een goed doel. De jaarlijkse uitstap naar Friesland is telkens weer een hoogtepunt. Voor dit jaar zitten we zelfs weeral vol, met meer dan 40 deelnemers. In augustus op het Veerse Meer zijn er elk jaar weer meer zeilers die de smaak van een groter wateroppervlak willen proeven. Voor onze startende jeugd is er ook weer een Q-Cup voorzien in Turnhout.

In september en oktober houden we dan onze clubkampioenschappen om onderling te kunnen meten of er al verbetering merkbaar is ten opzichte van het jaar voordien. Voor de 18-plussers die niet kunnen wachten tot de clubkampioenschappen om te zien waar ze staan, of die zich op regelmatige basis willen meten en verbeteren, hebben twee circuits. Het eerste zijn de 1ste zondagwedstrijden(met eigen en gratis clubboten). Elk type boot heeft een handicapcijfer en de aankomst tijd wordt dus herberekend. Eerst aankomen is dus niet noodzakelijk een eerste plaats.

Omdat er toch altijd onenigheid is over de handicapcijfers is er ook een tweede circuit, de splashcup, negen identieke boten. Dus hier telt wel eerst is eerst. Maar toch werd er soms nog wat gemekkerd over het ene zeil dat wat ouder was dan het andere. Ook dit hebben we verholpen, want onze eerste investering voor dit jaar zijn 9 nieuwe Splashzeilen. We verwachten ze een van de weken.

Beide circuits zijn een ideale gelegenheid, ook voor beginnende zeilers, om hun vaardigheden bij te schaven. Aarzel niet, doe gewoon mee.

Zoals vorig jaar gestart, maken we bij deze gelegenheid gebruik om de laureaten van vorig jaar, in beide competities, even in het figuurlijke zonnetje te zetten. We beginnen met de 1ste zondagwedstrijden.

In 2017 hebben 34 verschillende deelnemers (2 meer dan in 2016) tijdens 16 wedstrijden over 8 zondagen gestreden voor de wisselbeker.

(en dat het spannend was, slechts 1 pnt verschil met nr4)

Vervolgens onze Splashcup

Waar we in 2017 met 19 verschillende deelnemers (3 meer dan in 2016) tijdens 8 dagen en 16 verschillende wedstrijden kwamen tot volgend resultaat.

De totale uitslag vinden jullie terug op de website.

Vooraleer ik afsluit nog enkele praktische zaken.

De lidkaarten van 2018 zijn te verkrijgen bij onze secretaris, maar hij heeft iets nodig in ruil. Neen niet enkel het lidgeld, maar jullie rijksregisternummer. De federatie heeft van hoger hand de verplichting gekregen om alle aangesloten leden te identificeren via het rijksregisternummer. Geen nummer is geen subsidie meer én bovendien een hogere kostprijs voor de club. Beide maatregelen willen we absoluut vermijden en daarom deze vraag.

Tot slot nog graag een dikke merci voor mijn collega bestuursleden, Ivo, Luc, Fredie, Dirk, Luc en Vincent, in wiens naam ik jullie, een prachtig seizoen wens met veel zeilgenot en meer dan voldoende wind.

Het bestuur trakteert jullie nog graag op een hapje en een drankje. Wie nog geen drankbonnetjes heeft, kan die bekomen bij Luc Buyens. En hopelijk kom ik jullie allemaal nog dikwijls tegen op het water of aan de kant.