keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op: maandag 21 maart 2016: Opening zeilseizoen: Het bestuur wenst zijn appreciatie uit te drukken voor alle vrijwillige helpers

Beste leden

Ik ben blij jullie allemaal te mogen verwelkomen. Bij de start van de lente begint ook ons zeilseizoen. Ook al hebben we niet, wat men noemt “een echte winter” gehad. Door deze eerder zachte winter werd er dus al gezeild en werd er zelfs door enkelen al kennis gemaakt met de frisse watertemperatuur. Deze gedrevenheid siert onze club in al zijn facetten.

Vóór deze opening van ons zeilseizoenen hadden we gisteren onze jaarlijkse poetsdag. U merkte het ongetwijfeld, een 20-tal noeste vrijwilligers heeft gisteren hard gepoetst en geklust, waarvoor mijn oprechte dank.

Ik houd jullie graag op de hoogte van enkele wijzigingen binnen ons bestuur. In de loop van 2015 lieten Yves na 11 jaar, Elger na 9 jaar en Rob na 7 jaar weten dat ze het graag overlieten aan anderen. Ik wens hen graag te bedankten voor hun jarenlange inzet. We zullen binnen onze bestuurskring op gepaste wijze hierover verder praten, rond een tafel. De taak van penningmeester neemt Luc Buyens over van Yves en ondertussen werd ons bestuur ook verjongd met een jeugdige initiator; Vincent Verheyen. Hopelijk maakt deze verjonging de toegankelijkheid van ons bestuur voor onze jeugd makkelijker.

Ons “verkleind & verjongd” bestuur begrijpt echter heel goed dat het niet altijd evident is, om enkel met deze schaarse bestuursmedewerkers, alle activiteiten in goede banen te leiden. Daarom zijn we altijd blij met enkel helpende handen, je weet wel, die waarvan er vele het werk licht maken.

We gaan deze vrijwilligerswerking binnen onze club dan ook formaliseren. En omdat we beseffen dat niet iedereen geïnteresseerd is in eender welke taak, hebben wij een schare aan mogelijkheden bedacht, zoals:

Mochten jullie zich geroepen voelen voor één of meerdere groepen, aarzel niet om ons een seintje te geven.

Onze bestuursleden zullen jullie ook pro-actief benaderen om discreet naar jullie interesse te polsen. Wij zijn er van overtuigd dat deze multi-vrijwilligers-aanpak een grote kans op slagen heeft, zonder dat alle druk rust op de schouders van slechts één persoon. Het moet immers voor iedereen plezant blijven.

Zoals elke organisator, hopen ook wij telkens op een grote groep enthousiaste deelnemers aan onze clubactiviteiten. Dit stimuleert de vrijwilligers om verder te doen met deze organisaties. Ook voor de deelnemers is een vorm van erkenning ook altijd meegenomen. Dit verloren we vroeger wel eens uit het oog.
Bij de officiële wedstrijden wordt de prijsuitreiking altijd de dag zelf gedaan, maar aangezien onze circuits van zondagswedstrijden en Splash-cups pas een winnaar kennen op het einde van het seizoen, wordt de winnaar tijdens de winter vaak vergeten. Vandaag zetten we dit recht. Op het einde van dit officieel gedeelte zetten we de laureaten in het zonnetje. We overhandigen vandaag de wisselbekers aan de winnaars van 2015.
Dit jaar krijgen jullie allemaal een nieuwe kans om deze wisselbekers te winnen. Doe gewoon mee. Je leert verbazend veel bij in dergelijke recreatieve wedstrijdjes.
Omdat we vorig jaar merkten dat 13 uur niet het meest praktisch aanvangsuur was, hebben we dit voor dit jaar verschoven naar 14 uur. Zo kunnen jullie makkelijker deelnemen, maar hopen wij ook om stipt te kunnen starten.

Omdat de maandelijkse coaching vorig jaar niet telkens een grote opkomst kende, laten we jullie nu 1 keer op 2 uitslapen en is de coaching tweemaandelijks geworden.

Om ook onze nationale wedstrijden toegankelijk te maken, hebben we ook hier wat aanpassingen gedaan. Vooreerst vallen ze later op het seizoen, wat het weer hopelijk iets aangenamer maakt en zo meer deelnemers lokt. Voor de tweemansboten op 17 april kunnen dit jaar zelfs alle klassen deelnemen onder handicap. Voor de 420, 470 en 490 klassen is er een afzonderlijk klassement bij voldoende deelnemers. Doe gerust mee, er is niets om schrik van te hebben.

Voor Splashes, Europe’s, Tera’s, Laser, Laser Radials en 4,7 zullen we dit doen op 3 juli, bij de start van de zomervakantie. Hopelijk zijn er veel deelnemers, ook van onze jeugd.

Ons jeugdbeleid van de voorbije jaren blijft zijn vruchten afwerpen. Na de vorming van een 10-tal eigen initiators en een instructeur de laatste jaren, hebben we dit jaar weer enkele initiators en aspiranten in opleiding. Onze toekomst qua vorming lijkt verzekerd.
Deze luxe aan lesgevers geeft een boost aan onze zeilschool. Zoals vorig jaar staan er weer 25 cursussen op de planning; allemaal gegeven door eigen lesgevers.
Zoals vorig jaar kunnen er dus weer 200 cursisten terecht in onze zeilschool. Vorig jaar stond de teller bij de seizoenopening echter op 99 inschrijvingen. Dit jaar voorlopig maar op 70. Mond aan mond reclame blijft volgens ons de best mogelijke reclame. Hiervoor hoop ik op jullie allemaal te mogen rekenen.
Ook flyeren is een bekend hulpmiddel. Ken je een plaats in je buurt waar je, uiteraard met de toestemming van de eigenaar, enkele flyers mag leggen, neem er dan een aantal mee, je vindt ze in ons clubhuis. Laat even weten waar je ze legt, dan hoeven wij daar niet meer langs te gaan.

Ook dankzij de inspanningen van onze webmaster is de zichtbaarheid van onze club op het internet verhoogd. Filmpjes van de clubactiviteiten en zeilacties maken voor de leek onze sport heel aanschouwelijk, waarvoor onze dank.

Om onze club meer zichtbaar te maken, kunnen nog steeds autostickers bekomen worden in ons clubhuis.

Naar jaarlijkse traditie is onze kalender weer goed gevuld.

Onze befaamde jeugdwerking gaat volgende zondag opnieuw van start. Leuk om te zien hoe ook onze jongste jeugd weer opnieuw start met hun favoriete sport. Blijf ze aanmoedigen zou ik zeggen.

Onze jaarlijkse zeilmarathon ten voordele van het goede doel vindt dit jaar plaats op zaterdag 30 april. Noteer alvast deze datum en hou je mailbox in de gaten voor de precieze info.

Voor onze uitstap naar Friesland van 4 tot 8 mei zijn er nog enkele plaatsjes over. Het zal zeker niet de laatste keer zijn.

Bloso, of Sport Vlaanderen, zoals de nieuwe naam luidt, heeft dit jaar spijtig genoeg geen geld meer vijl voor een watersportdag. We zijn dus meer op ons zelf aangewezen om onze opendeurdagen te organiseren. Ook hier rekenen we op jullie mond aan mond reclame. Dit jaar vallen ons opendeurdagen op 14 en 15 mei. Nodig zoveel mogelijk vrienden en kennissen uit en kom zo mogelijk helpen. We komen ook steeds stuurvrouwen en –mannen te kort om alle bezoekers te laten proeven van onze favoriete sport.

De rest van onze drukke kalenderplanning ga ik niet met jullie overlopen. Je vindt de volledige kalender op onze website en een echt papieren exemplaar vind je in ons clubhuis. Je mag gerust meer dan één exemplaar meenemen, voor elke kamer in huis.

Ons secretariaat wil nog even de aandacht trekken op volgende items:

Tot hier de dienstmededelingen.

Zoals beloofd gaan we nu over tot “het in het zonnetje zetten” van de laureaten van onze twee regelmatigheidscriteria: De eerste zondagwedstrijden en de Splash-cup.

We beginnen met de eerste zondagwedstrijden. In 2015 waren er 27 verschillende deelnemers die tijdens 12 wedstrijdjes op 6 dagen meedongen naar de winst:

Vervolgens ons Splash-cup-criterium waar in 2015  16 verschillende deelnemers streden tijdens 8 dagen en 17 wedstrijden:

Rest mij enkel nog mijn appreciatie uit te drukken ten opzicht van alle vrijwillige helpers vóór, maar vooral ook achter de schermen.

Ik wens jullie, in naam van het voltallige bestuur, een prachtig seizoen met veel zeilgenot en meer dan voldoende wind.

Het bestuur trakteert jullie nog graag op een hapje en een drankje gedurende 1 uur, nadien mogen jullie terug onze kas spijzen.

- Gezondheid -


Gepost op: maandag 4 januari 2016: VYF: "Zeilen en surfen is een teamsport"

Zeilen en surfen blijft ook in 2016 een teamsport bij de Vlaamse Yachting Federatie. Met of zonder de eindstreep in zicht valt er te winnen door samenwerking, zelfs op planken en in bootjes waar geen plaats is voor extra stuurlui is de overwinning dichterbij met een ervaren vloot achterop.

In die ervaren vloot van VYF clubs, sporttechnische specialisten, atleten, talenten, coaches en ondersteunende (overheids)partners is er steeds plaats voor nieuwe enthousiaste en sportieve teamleden. Geen betere plaats om deze te scouten dan op het water: dé plaats om de zeil- en surfsport te promoten. Deze promotie willen we als VYF team ook in het komende Olympisch jaar voeren door samen te bewijzen dat zeilen en surfen een "mooie" en veilige sport is voor iedereen die niet bang is om zijn borst nat te maken.

Het VYF team maakt hierbij ruimte voor alle leden; van beginners die hun eerste stappen zetten in een boot of op de plank, tot atleten die omkaderd worden door een professioneel topsport- en talententeam. Als VYF team zijn we bijzonder trots op onze unieke sporttak zeilen, en wat we samen in alle disciplines van de zeil- en surfsport hebben kunnen bereiken in 2015. In deze nieuwjaarsbrief kijken we terug op enkele hoogtepunten van het voorbije zeil- en surfjaar.

Blijf ook in 2016 het hele jaar door op de hoogte van alle VYF nieuws via de VYF website, de VYF Twitter en de VYF Facebook pagina.

De volledige nieuwsbrief van de VYF kan je lezen op: http://www.vyf.be/nl/newsletter/newsletter-392.htm