keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : zondag 30 maart 2014 : Binnen de club lijkt alvast de "drive" er weer goed in te zitten

foto zeilauto

Beste leden

Ik ben blij jullie allemaal te mogen verwelkomen bij de start van ons zeilseizoen. Ondanks het feit dat de weergoden ons al weken goedgezind zijn, sta ik hier vandaag toch met een gemengd gevoel.

In de aanloop naar ons nieuw zeilseizoen bereikte ons eergisteren het bericht dat Ida deze start spijtig genoeg niet meer kan meemaken. Ik sta hier graag even bij stil.
Steeds goedgemutst en positief ingesteld, heeft ze de tergend lange strijd tegen die ellendige ziekte uiteindelijk moeten opgeven.

We zullen haar steeds herinneren van de tijden achter de kaarttafel, achter de toog, in de keuken en op het water.
Als ze niet bezig was met ons clubhuis te versieren voor Kerstmis, Pasen of gewoon zo maar met een stukje schors, mos of enkele decoratieve takken, dan werd er een soepje gemaakt van enkele overschotjes of haar beroemde koekjestaart.
Kooktalenten die dus niet enkel de paters van het college in Turnhout mochten ervaren, maar ook wij.

Onze jeugd mocht haar ervaren als een supplementaire moeder figuur. Zij kwamen ook op de proppen met de benaming "Mamida". Een naam die we op hun laser hier nog vaak op De Melle zullen zien varen.

We wensen André, Tinne, Leen, Tom, Werner, Lenne, Finn en Yannick veel sterkte in deze moeilijke periode.

Maar zoals altijd gaat het gewone leven verder, zo ook in onze club. Als jullie goed naar de activiteitenkalender gekeken hebben,  zal je zien dat het weer een druk jaar wordt. Hoewel, geloof het of niet, we hebben bepaalde dingen geschrapt wegens "te veel".

Ik blik kort even terug op vorig jaar. Na de aankoop van onze Tera's en de succesvolle lichting nieuwe lesgevers waren we op zoek naar een manier om onze zeilopleidingen in de kijker te zetten: ook buiten onze club. De raamstickers op de auto's van "leren zeilen.be" waren meteen een schot in de roos. Ook onze flyer-actie in het stadspark moest hier niet voor onder doen. Het gevolg was er, in plaats van de gebruikelijk ongeveer honderd cursisten per jaar, stond de teller vorig jaar plots op 156. Een gigantisch succes. Hopelijk zien we dit weerspiegelen in een groter ledenaantal, meer deelnemers in de jeugdwerking en opnieuw meer cursisten. De teller staat sinds gisterenavond al op 111 inschrijvingen( vorig jaar bij de opening op 70). Maar wees gerust met het overweldigende aanbod van 25 cursussen kunnen we er zonder problemen 200 verwerken. 25 cursussen waarvan het grootste deel in juli en augustus (op 9 weken tijd), resulteert dus in weken waarin 3 cursussen plaats vinden. Het bestuur heeft dan ook geopteerd om bijkomend in veiligheid te investeren.
Een bijkomende motorboot wordt begin mei geleverd.

Ook de groeiende jeugdwerking met 3 groepen, Optimist, Tera en Splash zal vanaf dan de logge grijze motorboot niet meer hoeven te gebruiken.

Ik blijf even stilstaan bij het Public-relations gebeuren.
Zoals je hoort is dit niet onbelangrijk voor onze club.
Ik kan je melden dat er nog autoraamstickers in voorraad hebben, vraag er gerust naar.
Dit jaar hebben we ook het idee opgevat om de Leren Zeilen folders op openbare plaatsen beschikbaar te stellen, sporthallen en zwembaden in de buurt, culturele- en jeugdcentra, maar ook frituren, en ga zo maar verder.
Vanzelfsprekend steeds met toestemming van de eigenaars. Is er een plaats waar jij enkele folders kan gaan leggen, vraag er gerust enkele, we hebben er nog wat in voorraad.

Binnen de club lijkt alvast de "drive" er weer goed in te zitten. We merken een toenemende interesse voor onze recreatieve wedstrijden en trainingen. De gedrevenheid bij sommigen gaat zo ver, dat zelf buitenlandse trainingskampen werden en gaan gevolgd worden Een nieuwe 470-vloot met boten uit Canada, Australia, Oostenrijk, Hongarije, Nederland en wie weet waar nog geeft ons een goede kijk op de gedrevenheid. We hopen dat dit mag resulteren in grotere deelname aan interne en externe wedstrijden. Dit brengt natuurlijk ook met zich mee dat we ons meer moeten verdiepen in de wedstrijdreglementeringen. Ik heb enkele weken gelden hiervoor een eerste voorzet gegeven in deze boeiende maar eerder saaie materie. We zullen het nu ook meer moeten toepassen. Als we ook externe zeilers naar onze eigen wedstrijden willen krijgen, zullen we zelf ook eens op verplaatsing moeten gaan.
Laat ons weten als je hiervoor interesse hebt, we kunnen misschien een gezamenlijke en begeleide uitstap organiseren. Zowel - als +18.

Na het succes van onze uitstap naar Friesland vorig jaar met een overvolle boerderij, doen we het dit jaar, gezien de latere datum en dus examenkoorts bij onze jeugd, met een kleinere groep. Ik weet echter één ding, aan gezelligheid zullen we niet inboeten.

Eerst staat er nog een ander evenement hoog op de kalender; onze zeilmarathon, waar we ook dit jaar weer een ganse dag gaan zeilen te voordele van het goede doel. Dit jaar, wegens de kalenderdrukte op een feestdag in de week, namelijk donderdag 1 mei. Vorig jaar hadden we minder maar grotere teams, dit jaar mikken we naar meer en kleinere teams. Meer boten op het water is toch gezelliger!

Een club zoals de onze staat of valt met gepassioneerde vrijwilligers. We hebben op dit vlak helemaal geen klagen. Gisteren stelden we vast dat op onze oproep voor de poetsdag maar liefst 25 helpers kwamen opdagen. Waarvoor ik mijn appreciatie niet onder stoelen of banken wil steken. (Die zijn ook immers allemaal netjes gekuist).

Uw blijk van appreciatie voor al dit vrijwilligers werk is eenvoudig. Haast elke weekend staat er iets op de kalender.

Gewoon aanwezig zijn en deelnemen aan de door hen georganiseerde activiteiten steekt hen dit spreekwoordelijke hart onder de riem.  Ook supporters aan de kant, die beste stuurlui,  kaderen in dit scenario.

We weten allemaal dat sporten gezond is, dat wordt ons meermaals op het hart gedrukt. Zo gezond zelfs dat diverse mutualiteiten een terugbetaling voor zien van lidgelden en cursussen. Ieder van jullie heeft dus zijn persoonlijke sponsor in de vorm van zijn mutualiteit. Ons secretariaat kijkt angstvallig uit naar de grote aantallen af te stempelen formulieren, maar voor uw gezondheid heeft Hilde veel over.

Ook zijn wij, en ik hoop dat de benaming sterk afwijkt van de inhoud van de taak, als erkende sportclub gerechtigd om voor 8 tot 12 jarigen een attest van "kinderopvang" uit te schrijven. Aarzel niet mij hiervoor een mailtje te sturen. Ik stuur u het attest graag op.

Nu kan men toch echt niet meer zeggen dat zeilen een dure sport is.

Ik draag jullie eindapplaus op aan alle initiators, jeugdwerkers, bestuursleden en gepassioneerde vrijwilligers.
Rest mij enkel nog jullie een prachtig seizoen toe te wensen met veel zeilgenot en voldoende wind.