keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : dinsdag 22 april 2014 : Zeilmarathon op 1 mei!

Drie jaar geleden kwam Bart met het idee om een zeilmarathon te organiseren met de bedoeling om wat vernieuwing in het aanbod van de clubactiviteiten te brengen. Er werden door verschillende personen interessante mogelijkheden aangebracht wat uiteindelijk leidde tot een uniek en door vele leden gesmaakt concept.

Iedereen kent de marathon als de Olympische loopdicipline over een afstand van 42 kilometer. Er werd vooraf heel wat gedebateerd over welke invulling eraan moest gegeven worden om met recht en rede te kunnen spreken over een "zeilmarathon". Het werd uiteindelijk een 10 uur durende zeilrace waarin sportiviteit en teamgeest de overhand hebben ten voordele van het goede doel.

Zeilers kunnen zich inschrijven wanneer ze zichzelf voor een minimum van 4 schijven van 2,50 euro hebben laten sponsoren met een maximaal bedrag van 25 euro per persoon. Ze moeten dan een team vormen dat minstens uit een dubbele bemanning voor hun zeilboot bestaat. Enkel eenmans- en tweemansboten zijn toegelaten. De startlijn mag voor het eerst overschreden worden om 9 uur 's morgens en de laatst gezeilde ronde moet voor 19 uur 's avonds van start zijn gegaaan. Een ronde wordt afgebakend met 4 boeien zodat 1 ronde een afstand meet van 1 km. Elke ronde wordt afgeklokt en de gezeilde afstand wordt verrekend met een handicapcijfer per type van boot, zodat elk boottype evenwaardig is met de anderen. De wedstrijd wordt opgedeeld in 2 klassementen, het rondeklassement (de langst gevaren afstand) en het tijdsklassement (het snelst gevaren rondje van 1 km) en winst levert een plaats op in de erelijst. Om de kans om op deze erelijst te staan nog wat te verhogen worden de klassementen ook nog eens opgedeeld in klasse Optimist, klasse éénmansboot en klasse tweemansboot. Maar de meeste zeilers zien er pas echt naar uit om tijdens deze 10 uren zeilen ook nog eens een marathon (de afstand van 42 km verrekend volgens het handicapcijfer van de boot) uit te zeilen en ook daarmee een plaatsje op de erelijst te veroveren. Het leek aanvankelijk bijna onmogelijk om 42 km op een tijd van 10 uren te zeilen, maar twee jaar op rij slaagden verschillende teams erin om zich marathonzeilers te mogen noemen. De gunstige wind in de 2 voorgaande edities was daarbij een niet onbelangrijke factor!

Ook niet zeilende sympathisanten dragen hun steentje bij door zelfgebakken patisserie tegen een vriendenprijsje aan te bieden aan alle belangstellenden, en dat kunnen er veel zijn met zo'n overweldigend dessertenbuffet. Ook soep en 's avonds spagetti "à la Dirk" zal aangeboden worden ten voordelen van ons goed doel.

En ook dit jaar zullen we het project van Abajaa! steunen. "Abajaa!" is een vereniging, opgericht in december 2000, die vrijetijdsactiviteiten voor personen met een lichte tot matige verstandelijke beperking organiseert. De leden van de organisatie zijn allemaal vrijwilligers. Maandelijks is er een activiteit van een paar uur of een dag of een weekend of een week... Onze club mocht hen al verschillende jaren tijdens een namiddag in de zomer ontvangen. Sommigen van hen kennen onze leden reeds bij naam en zijn laaiend enthousiast om bij ons te mogen zeilen. Het is ondertussen een vanzelfsprekendheid geworden dat we hen dan ook een extra steuntje in de rug willen geven. Twee jaar op rij konden we hen een mooie cheque overhandigen. We hopen dit jaar hetzelfde te kunnen doen. Een delegatie van Abjaa! zal die dag aanwezig zijn.

En de echte fanatiekelingen kunnen de uitslagen van de voorgaande jaren op onze website consulteren. Het reglement werd dit jaar opnieuw licht gewijzigd: je moet je niet meer extra laten sponsoren om deel te nemen aan het snelste rondje en elk rondje telt mee voor het tijdsklassement.

Kom op 1 mei gerust een kijkje nemen! Inschrijven voor de zeilmarathon kan tot op de dag zelf.

En om af te sluiten wil ik nog graag de laatste woorden van de Griekse soldaat Pheiddippides citeren toen die van Marathon naar Athene liep om de overwinning van de Atheners op de Perzen te melden, en daarna dood viel: "Verheug u, wij hebben gewonnen!".


Gepost op : zondag 9 februari 2014 : En de winteractiviteit is... een quiz!

Het was lang niet duidelijk wat de winteractiviteit op zaterdag 22 februari zou worden. Maar onze voorzitter kondigde het in zijn email van 2 februari reeds aan dat hij al zijn winteravonden besteedt aan het samenstellen van een quiz met als onderwerp "Een Actuele Olympische Winterquiz van een Kempense Watersport <-> club met Jeugd".

Wat verraadt de titel alvast ? Actueel en Olympisch moet volgens mij zeker verwijzen naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. En Kempense Watersport, dat gaat vast over de geschiedenis van de zeilclub. En in een club met jeugd waar een winterquiz georganiseerd wordt, mag de jeugd absoluut niet ontbreken! We hopen dat ze talrijk aanwezig zullen zijn.

Er kunnen maximaal 9 teams van 6 personen deelnemen, maar er zijn momenteel nog plaatsen genoeg. Wil je meedoen maar heb je nog geen ploeg, dan is dat helemaal geen probleem. We zoeken de geschikte ploegmaten voor u. Dus, iedereen die zich nog niet heeft ingeschreven mailt het best zo snel mogelijk zijn deelname door naar info@vvwturnhout.be. Het was vorig jaar een gezellige bedoening.

Tip: Vorig jaar werden er vragen gesteld waarvan de antwoorden op onze website te vinden waren en... de Europese en tegelijkertijd de Vlaamse quizkampioen is Ronny Swiggers. Tot zaterdag...