keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : dinsdag 9 april 2013 : Ik wens jullie een prachtig seizoen met veel zeilgenot en voldoende wind !

foto ok-jol

Beste leden

Ik ben blij jullie allemaal te mogen verwelkomen bij de start van ons zeilseizoen. Ook de weergoden willen vandaag blijkbaar meewerken, want het is na een lange koude winter dan toch eindelijk een eerste lentedag (die naam waardig).

Buiten enkele die-hards, hebben we in tegenstelling tot de voorbije jaren, nog maar weinig zeilers op het water gezien. Volgens onze activiteitenkalender zal daar vanaf vandaag verandering in komen.

De jeugdwerking beet vorige week de spits af, met maar liefst 15 boten, enkel de temperatuur drukte de pret enigszins. Waarschijnlijk was die drukte ook te danken aan onze nieuwe aankoop. Zoals je al kon lezen in de laatste mails hebben we onze vloot verrijkt met 8 RS Tera's. Je ziet ze hier, een sportieve boot voor zij die zich te groot voelen voor een optimist, maar nog te licht zijn voor een splash. Uit de eerste reacties van onze zeilertjes blijken de Tera's alvast een enorm succes.

Een gevolg van onze jeugdwerking is dat onze jeugd zin krijgt om hun zeilkennis over te dragen aan nieuwelingen. Vorig jaar reeds volgden enkele al een intiator of een aspirantcursus. Ook dit jaar zijn er weer een vijftal ingeschreven voor de initiatorcursus.

Deze luxe aan boten, boottypes en lesgevers geeft een boost aan onze zeilschool. Maar liefst 20 cursussen staan er op de planning; allemaal gegeven door eigen lesgevers. Dit wil zeggen dat er dit jaar 160 cursisten terecht kunnen in onze zeilschool. Ook dat is een record. Tot op heden zitten we aan 70 cursisten, waarvan de eerste 55 op 2 maart geduldig mijn telefoon terroriseerden om een plaatsje te bemachtigen. Maar eigenlijk wil dit mathematisch zeggen dat nog niet de helft vol zit. We zullen dus nog wat reclame moeten maken om mensen te leren zeilen.

Enkele krachttermen in de reclamewereld zijn eenvoud, duidelijkheid en herhaling. Hoe kunnen we op regelmatige wijze bij de mensen onze zeilschool zichtbaar maken? Het idee van stickers voor de achterraam van de wagen was geboren; goedkoop, efficiŽnt en haalbaar. Om in ťťn oogopslag van een voorbij rijdende wagen www.vvwturnhout.be te memoriseren, is niet eenvoudig. Dat moest makkelijker worden. Een allerte webmaster vond, na het nalezen van het volledige internet, een meer eenvoudige en dus duidelijke manier. "www.LerenZeilen.be" was nog niet in gebruik; nu dus wel.

Heeft u nog een vrije achterraam, vraag gerust een sticker. Een voorbeeld zie je op de raam van ons clubhuis. Nu we het toch hebben over hoe het zeilen promoten? De laatste hand wordt momenteel gelegd aan een promo-folder voor LerenZeilen.be. Deze folders zullen uitgedeeld worden bij evenementen in het Turnhoutse, zoals bijvoorbeeld de stadsparkfeesten, maar kunnen evengoed in kleine stapeltjes neergelegd worden bij de locale kleine zelfstandige. Hiervoor rekenen we op ons eigen promo-team. Waarvoor we dus nog kandidaten zoeken. Tot daar het bekend maken van onze sport aan onze omgeving.

Binnen de club lijkt alvast de "drive" er weer goed in te zitten. Onze uitstap naar Friesland zit voor de eerste keer in jaren helemaal vol, waaronder velen voor wie het de eerste keer zal zijn dat zij deze ervaring zullen op doen. Het zal zeker niet de laatste keer zijn.

De voorbij winteractiviteiten hadden niet altijd hetzelfde succes, maar laat ons dit maar op de strenge winter steken.

Een ander evenement dat hoog op de kalender staat is de zeilmarathon, waar we ook dit jaar weer een ganse dag gaan zeilen te voordele van het goede doel. Hiervoor gaan we, zoals vorig jaar, weer op zoek naar sponsors en vooral helpers. De eerste schuchtere poging in de zoektocht hiernaar leverde niet veel op. We steken dit op het feit dat de vraag pas als vierde item in de mail van 9 maart voorkwam (samen met de vraag naar het promo-team) en dat dit het scrollen naar een volgende pagina vereiste. Maar ook uw bestuurt leert snel. Voor deze opening en de poetsdag van gisteren verstuurden we dan maar een afzonderlijke mail.

U merkt het ongetwijfeld. Er is gisteren hard gepoetst en geklust. Meer dan 20 bereidwillige medewerkers waren er bij. Waar voor mijn oprechte dank. Uw blijk van appreciatie voor al dit vrijwilligers werk is eenvoudig. Haast elk weekend staat er iets op de kalender. Gewoon aanwezig zijn en deelnemen aan de door hen georganiseerde activiteiten steekt hen dit spreekwoordelijke hart onder de riem. Ook supporters aan de kant kaderen in dit scenario. Je weet wel, die beste stuurlui die al hun kennis niet altijd ten toon spreiden...

Menige discussie, zoals de lengte van de vis bij de vissers, gaat bij ons over de hoeveelheid van wind die we op het water mochten trotseren. Ook hier werd de waarheid regelmatig, naar dichterlijk vrijheid, een beetje verbloemd weergegeven. Eindelijk zal hier nu enig realisme op zijn plaats zijn. Onze trotse wind- en windrichtingmeter hier bovenop de loods levert hiervoor de correcte niet-discutabele data aan. Omdat we visueel niet zo goed zijn in het inschatten van het aantal kubieke centimeter lucht die tegen welke snelheid de windschepjes daar boven beroeren, werd hiervoor een beroep gedaan op technisch kundige personen die van deze analoog naar digitaal-implementatie zowaar hun hobby maakten. Het gaat niet over Lieven Scheire. Het betreft onze eigen Jef Debacker die deze uitdaging niet uit de wegging en zorgde dat de uitlezing van deze data op een begrijpelijke wijze op het digitale TV-scherm in ons clubhuis te zien is. Bedankt Jef.

Vooraleer ik me nog verder bezondig aan andere poŽtische ontboezemingen, lijkt het mij verstandiger om hier af te sluiten. Ons secretariaat wil nog even de aandacht trekken op de gezondheid van het sporten en de daaraan gekoppelde mogelijkheid om via diverse mutualiteiten een "sportpremie" te ontvangen. Het formulier dient wel langs ons secretariaat te gaan. Zij die nog geen lidkaart hebben, kunnen die vandaag nog bij Hilde verkrijgen. Tot hier de dienstmededelingen.

Rest mij enkel nog jullie een prachtig seizoen toe te wensen met veel zeilgenot en voldoende wind.

Gezondheid.