keer bekekenspacer home icon spacer home icon

Gepost op : maandag 25 maart 2013 : De vloot aan lesboten werd uitgebreid met de RS Tera

foto RS Tera

Crisis ? Niet in onze zeilclub! Al had een huwelijkscrisis tussen Bart en Heidi wel tot de mogelijkheden behoord. Bart heeft immers deze winter meer oog gehad voor jonge gestroomlijnde bootjes dan voor zijn eigen vrouw.

Bart die sinds vorig jaar de jeugdwerking in goede banen leidt, en nauw betrokken is bij de organisatie van de zeilopleidingen, stelde vorig jaar vast dat steeds meer jonge zeilers de overstap maakten naar Splash. Deze cursisten die reeds een opleiding in Optimist achter de rug hadden, ontbrak het niet aan technische bagage, maar meestal wel aan lichaamsgewicht. Voor jonge knapen van 11 jaar is het zeiloppervlak van de Splash (5,5 m²) bij een briesje meestal te groot om comfortabel te kunnen zeilen. Bij een serieuse windvlaag zag je de boten dan ook één voor één kapseizen.

Er werd daarom uitgekeken naar een moderne boot die het gat tussen de Optimist en de Splash zou kunnen opvullen. Het hadden de volgende types kunnen geweest zijn : Laser bug, Topper Taz of de Open Bic. Maar het werd de RS Tera. Het werden er zelfs 8 !

De Tera is een ontwerp uit 2005 van Paul Handley. Het bootje heeft een lengte van 2,87 meter, is 1,23 meter breed, weegt 39 kg en is verkrijgbaar met een Sport-zeil van 3,7 m² of een Pro-zeil van 4,8 m². Als optie is ook nog een minizeil van 2,7 m² verkrijgbaar. De aangekochte bootjes hebben het Sport-zeil dat minder groot is en dat tevens reefbaar is. De gastjes gaan voortaan naar hartelust in plané kunnen gaan. Het bootje valt verder op door de ruime zelflozende kuip en de giek met een beschermrubber zodat de knaapjes niet met hoofdpijn moeten verder zeilen nadat ze voor de derde keer de giek tegen hun hoofd kregen. De boot is gemaakt van sterk polyethylene en het steekzwaard en het roer zijn van aluminium. De mast is deelbaar en in hoogte verstelbaar, al naar gelang het gebruikte zeil. De boot is bruikbaar voor zeilers van 30 kg tot 70 kg.

Bart en Dirk, onder leiding van de voorzitter, hebben vorige week de rekken in elkaar gestoken zodat ze debootjes, die ze vorig weekend zijn gaan halen, netjes konden wegleggen. Deze materiaalmeesters hebben hun weekend gespendeerd aan het zeilklaar maken van de Tera's. Carl, Charlotte en Pauline hebben reeds een eerste proefvaart gedaan bij een windje van 4 à 5 Beaufort, en goed bevonden.

Met de komst van de Tera werd ook het cursusaanbod uitgebreid. Wie voortaan slaagt in een cursus Optimist evolutie 1 en minstens 11 jaar wordt, mag de basiscursus Tera aanvatten, al is dat geen must ! De Optimist blijft uiteraard een optimaal lesbootje.

Ook de Antwerpse clubs aan het Galgeweel kochten de laaste jaren Tera's aan. Misschien moet de VYF eens denken aan een vervolg van de Q-cup, maar dan in Tera's. Of misschien moeten we zelf het initiatief nemen en een provinciaal kampioenschap RS Tera beginnen ?

Ben je jong maar oud genoeg en wil je ook wel eens in een Tera varen ? Schrijf je dan alvast in voor een opleiding, want de plaatsen zijn beperkt !


Gepost op : woensdag 6 januari 2013 : De Belgian Boat Show gooit voor haar verjaardag het roer om

Al 25 jaar het baken in de Belgische watersport. Met 25 edities is de Belgian Boat Show het langst lopende evenement in belgië dat alle aspecten van watersport, waterrecreatie en watertoerisme introduceert bij een breed publiek. Dit bestaat uit ervaren watersporters en yachtsmen, maar ook uit heel wat geïnteresseerde nieuwkomers in de sector. Anders dan in andere Europese landen laat de Belgische watersportmarkt nog heel wat groei toe. Alle belangrijke spelers waren hier vertegenwoordigd die zowel met de beginner als met gevorderde een hoogst persoonlijk contact opbouwden. speciale jubileumevents tijdens de Belgian Boat Show vijzelde het belevingsgehalte van deze nationale watersportbeurs op.

De Belgian Boat Show stippelde een geheel nieuw parcours uit, verspreid over de hallen 3, 5, 7 en 8 van Flanders Expo Gent. Men kwam via een themafoyer binnen die de 25 jaar van de Belgian Boat Show maar ook 25 jaar watersport illustreerde. Het publiek volgde een goed afgezoomd parcours, zodat die geen enkele standhouder kon missen.

Hal 3 werd het epicentrum voor de jacht accessoires, zeilmakerijen, elektronica, navigatie-apparatuur en de specifieke diensten, waaronder verzekeringen, brokers en transporteurs.

Hal 5 was de concentratie van de vaar-, navigatie- en zeilscholen, geflankeerd door de uitbaters ban jachthavens en de diverse Belgische federale en regionale overheden en waterbeheerders. Daarnaast werd het 150ste jubileumjaar van de Royal Belgian Sailing Club hier op gang geschoten.

Hal 7 bruisde van de energie. De wavesurfer gaf iedereen de kans om de beste boardingtricks te demonstreren. Of je kon je evenwichtsgevoel testen op de surfrodeo. In het demobad hadden meerdere demonstraties van eenheidsklassenzeilen, windsurfing en stand up paddle plaats. Er omheen stelden de belangrijkste watersportfederaties zich op waar je kon kennismaken met alle aspecten van de pleziervaart: zeilen, waterskiën, wakeboarding, motorbootvaren maar ook kitesurfing en strandzeilen. Het varend erfgoed en de actieve eenheidsklassen mochten hier zeker niet ontbreken.

Hal 8 was het walhalla van de grote motor- en zeiljachten. Hier vond men de meeste representatieve kajuitzeiljachten, open day boats, kajuitmotorjachten, snelle sportboten en natuurlijk jet ski's, buitenboordmotoren en topboten voor wakeboarding en sportief cruisen.

Bron : Varen